2019-10-16 05:07

Preşedintele FNPAR: Preţurile la produsele alimentare vor creşte cu 10 până la 25 la sută

 |  16:44

PreşedinteleFederaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), ViorelMatei, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că produsele alimentare sevor scumpi în următoarele luni cu procente cuprinse între 10 şi 25.

Mateia afirmat că primele produse care se vor scumpi vor fi pâinea, carnea şilaptele, cu procente cuprinse între 10 şi 25.

"Preparateledin carne vor fi primele care se vor scumpi, pentru că preţul ridicat almateriei prime are un impact negativ asupra acestora, urmând laptele şi pâinea.(...) Procentul cu care se vor scumpi alimentele în următoarele luni va ficuprins între 10 şi 25, în funcţie de produs", a afirmat Matei.

PreşedinteleFNPAR a declarat că motivele acestei scumpiri sunt legate de faptul că preţulmateriilor prime a crescut cu procente cuprinse între 40 şi 200, de nivelul TVAşi de faptul că inflaţia, anul acesta, a trecut de şapte procente. În opiniasa, un alt motiv al scumpirii este legat de faptul că producătorii autohtonipreferă să exporte anumite produse, cum ar fi grâul, care apoi este importat laun preţ mai mare.

"Nueste rău că se exportă. Este un lucru rău că se importă. Tote statele europenedin jurul nostru au gândit, în primul rând, siguranţa alimentară a propriilorcetăţeni. Polonia, Germania, Franţa nu au exportat un gram de grâu. Din contră,şi-au menţinut contingentele lor de grâu. Noi, în schimb, am exportat masiv şifloarea soarelui şi acum industria uleiului nu mai găseşte materie primă",a spus Matei.

Ela menţionat că, atunci când ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declaratcă preţul alimentelor nu va creşte, a acţionat ca "un om politic",iar când a afirmat că va creşte a acţionat ca "un ministru".

"Primadeclaraţie a lui Valeriu Tabără, când a spus că nu se vor scumpi produsele, afost una a unui om politic. Văzând realitatea, a făcut apoi o declaraţie deministru, o declaraţie pe care era obligat să o facă. El nu a greşit. Au greşitcei care i-au impus să retragă acea prognoză. El a avut curajul să spună unadevăr. Nu complet, în proporţie de 80 la sută, dar a spus un adevăr", aadăugat Matei.

Întrebatdacă aceste declaraţii ar putea să îl coste funcţia pe Valeriu Tabără, Matei arăspuns că nu crede acest lucru, deoarece este "greu să găsească un alt ompotrivit, sau un alt fraier, care să accepte funcţia de ministru alAgriculturii".

Creştereapreţurilor la produsele agroalimentare este nejustificată şi artificială, iarprocesatorii şi cei care comercializează alimente absorb profiturile dinsistem, în defavoarea producătorilor de materii prime şi a consumatorilor,consideră ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

"MinistrulValeriu Tabără nu este de acord şi nu va promova niciodată o politică decreştere a preţurilor produselor agro-alimentare care, în acest moment, estenejustificată. Astfel, atât ministrul agriculturii, cât şi Ministerul Agriculturiişi Dezvoltării Rurale (MADR) nu susţin punctul de vedere al celor care aruncăvina pe producătorul agricol român, fie el mic sau mare. Chiar în contextul încare preţul la materia primă a crescut, există suficiente rezerve în costuri,de la procesator până la raft, care să nu modifice preţurile de vânzare cătreconsumatori", se arăta într-un comunicat transmis, luni, de MinisterulAgriculturii.

Înurmă cu o săptămână, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, declara că preţulalimentelor de bază ar putea creşte cu 8-10%, potrivit unor prime estimări, eladăugând totodată că autorităţile ar trebui să facă mai mult pentru respectareade către comercianţi a Codului de bune practici în comerţ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-09-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray