2020-07-07 13:35

Procurorii au finalizat ancheta în dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti

 |  13:55
Procurorii au finalizat ancheta în dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti

ProcuroriiSecţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ aufinalizat ancheta în dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti,astfel că au început prezentarea materialului de urmărire penală, miercuri,asistenta Florentina Cîrstea luând act de acuzaţiile aduse.

Totodată,procurorii urmează să prezinte acuzaţiile celorlalţi inculpaţi din dosar,respectiv şefului Serviciului Tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima,fostului manager al Spitalului "Panait Sârbu", Bogdan Marinescu,pentru neglijenţă în serviciu şi neluarea măsurilor legale de sănătate şisecuritate în muncă, şi lui Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei Neonatologie de laMaternitatea Giuleşti, acuzat tot de neglijenţă în serviciu, care a avutconsecinţe deosebit de grave.

Dupăprezentarea actelor de urmărire penală, procurorii vor trece la redactarearechizitoriului şi înaintarea cazului în instanţă.

AsistentaFlorentina Cîrstea a stat în arest preventiv din 24 august până în 21octombrie, fiind acuzată că este responsabilă de moartea a şase bebeluşi şirănirea altor cinci în incendiul care a avut loc în 16 august, la MaternitateaGiuleşti.

FlorentinaCîrstea este acuzată că ar fi ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când alăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şia fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă.

Încazul incendiului de la Secţia de terapie intensivă prematuri din MaternitateaGiuleşti, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) auînceput urmărirea penală şi faţă de Spitalul "Panait Sârbu" -Maternitatea Giuleşti.

Înurma incendiului din 16 august de la Maternitatea Giuleşti au murit şasebebeluşi, iar cinci au fost internaţi la Spitalul "GrigoreAlexandrescu" cu răni grave. După mai multe săptămâni de tratament, toţicei cinci bebeluşi au fost externaţi din spital, în stare bună.

Anchetatoriiau stabilit că medicul Toma, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie dincadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr PanaitSârbu" (Maternitatea Giuleşti), ar fi gestionat în mod defectuos resurseleumane existente, neluând măsurile manageriale necesare pentru asigurarea înpermanenţă, pe orice tură, la salonul de terapie intensivă nou-născuţi, a câtedoua cadre medicale, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, în condiţiile în carenumărul nou-născuţilor din salon depăşea în mod constant numărul maxim admis,susţine Parchetul instanţei supreme.

Procuroriiîl acuză pe Vasile Dima de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţedeosebit de grave, precum şi de faptul că nu a luat măsuri pentru a asigurabuna funcţionare a instalaţiilor, aparatelor, potrivit graficelor deîntreţinere şi revizie tehnică. De asemenea, Dima nu ar fi luat măsuri pentruprevenirea incendiilor, deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din cadrulspitalului, desemnat prin dispoziţia conducerii unităţii sanitare.

ProcurorulMarius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrulParchetului instanţei supreme, declara, într-o conferinţă de presă din 24august, că în incendiu din camera bebeluşilor născuţi prematur temperatura aajuns la peste 200 de grade Celsius, moment în care "nici măcar o persoanămatură nu putea supravieţui".

Larândul său, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă, ŞtefanMareş, a explicat reporterilor că incendiul a pornit "de undeva" depe zidul care dă în exteriorul clădirii, precizând că flăcările nu au cuprinstoată încăperea, în schimb au degajat o căldură de peste 200 de grade Celsius.

Dupăincendiu, în camera respectivă se putea observa cum toate cele 71 de prize dinîncăpere erau efectiv topite, prelingându-se pe pereţi, iar toată faianţa de pezidul de unde, probabil, a izbucnit incendiu era căzută.

ProcurorulIacob susţinea că uşa, prin care se avea acces doar cu o cartelă, a fostforţată la un moment dat de unul dintre părinţi, care a şi reuşit să spargăgeamul, fără a putea totuşi pătrunde din cauza căldurii foarte ridicate şi aaerului irespirabil.

AsistentaCîrstea a lipsit în intervalul 18.24 - 18.36 din salonul de terapie intensivă,acesta fiind şi moment în care a izbucnit şi s-a dezvoltat incendiul.

Potrivitprocurorului Iacob, toate cele opt persoane care se aflau de gardă în noaptearespectivă de la Secţia de Neonatologie aveau cartele identice de acces cu careputeau deschise uşa salonului de terapie intensivă, dar nici una n-a făcut-o.

Întrebatde jurnalişti dacă poate poate spune cu certitudine unde s-a aflat asistentaCîrstea în cele aproximativ 12 minute de lipsă din salanul de TI, anchetatorula spus că "în alte saloane, vizitând alţi pacienţi".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz