2019-09-19 14:20

Procurorul George Bălan este noul vicepreşedinte al CSM

 |  13:47
Procurorul George Bălan este noul vicepreşedinte al CSM

ProcurorulGeorge Bălan, de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, este noulvicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, el fiind ales, vineri,în şedinţa de constituire a noului CSM, cu 18 voturi "pentru", un votfiind declarat nul.

GeorgeBălan a susţinut în faţa membrilor CSM că este pentru o eventuală revenire arolului Consiliului în numirea magistraţilor în funcţiile de vârf în sistemuljudiciar.

Înproiectul de management pe care l-a prezentat după ce şi-a anunţat candidaturala funcţia de vicepreşedinte al CSM, George Bălan a făcut referire laraţionalizarea resurselor umane din sistemul judiciar, la măsuri pentrucombaterea corupţiei din sistem şi la întărirea capacităţii InspecţieiJudiciare.

JudecătorulDan Lupaşcu l-a întrebat la ce se referă atunci când vorbeşte de politicieficiente de personal, având în vedere că această situaţie persistă de mai multtimp.

Bălana precizat că în ideea de implementare a noilor Coduri judice este nevoie deraţionalizarea pesonalului, ţinând cont de principiile referitoare la volumulde activitate şi eficienţă.

Întrebatdespre propunerile privind numirile în funcţiile de vârf în sistemul judiciar,Bălan a spus că se pronunţă pentru o eventuală revenire a rolului CSM în a-şiasuma această responsabilitate.

Înurma votului, procurorul George Bălan a fost ales în funcţia de vicepreşedinteal CSM, el fiind votat de 18 membri ai CSM.

Anterior,judecătorul Horaţius Dumbravă a fost ales în funcţia de preşedinte alConsiliului Superior al Magistraturii, cu 15 voturi "pentru" şi trei"împotrivă", un vot fiind declarat nul.

Preşedinteleşi vicepreşedintele CSM sunt aleşi dintre membrii Consiliului, pentru un mandatun an, ce nu poate fi reînnnoit.

Noiimembri ai Consiliului Superior al Magistraturii s-au reunit, vineri, în şedinţade constituire, convocată şi prezidată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţieşi Justiţie, Livia Stanciu.

Laşedinţa de constituire a forului participă cei 11 magistraţi aleşi ai CSM,respectiv judecătorii Lidia Bărbulescu, Mircea Bucurel Aron, din parteainstanţei supreme, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă,din partea curţilor de apel, Adrian Toni Neacşu, din partea tribunalelor,Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea judecătoriilor, şiprocurorii George Bălan, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel,Oana Schmidt Haineală, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, şi DanNicolae Chiujdea, din partea parchetelor de pe lângă judecătorii.

Deasemenea, la şedinţă participă cei doi reprezentanţi ai societăţii civile înCSM, Victor Alistar şi Corina Dumitrescu, cei trei membri aleşi în Consiliu înanul 2006 pentru un mandat de şase ani, precum şi ministrul Justiţiei, CătălinPredoiu, şi procurorul general al României, Codruţa Kovesi, membri de drept aiCSM.

Şedinţade constituire a noului CSM are loc vineri, la data la care a fost convocată decătre preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deşi preşedinteleTraian Băsescu a sugerat, miercuri, amânarea acesteia pe 20 ianuarie, dupăpronunţarea Curţii Constituţionale în cazul contestaţiei privind validarealistei cu noii membri ai Consiliului.

ŞiMinistrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, membru de drept al Consiliului Superioral Magistraturii, a cerut amânarea şedinţei de constituire a noului CSM, pemotiv că legalitatea validării de către Senat a listei membrilor aleşi şinumiţi ai Consiliului este contestată la Curtea Constituţională iar aceastăsesizare va fi luată în discuţie în 19 ianuarie.

CurteaConstituţională ia în discuţie, în 19 ianuarie, sesizarea a 30 de deputaţi PDLprivind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului de validare a listei celor11 noi mambri în CSM.

Concret,PDL a susţinut faptul că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şiprocurorul Dan Chiujdea - aleşi pentru un mandat de şase ani în urma aleşilorîn 2004 (în condiţiile legii de atunci) şi desemnaţi pentru un alt mandat laalegerile din 2010 - nu mai pot exercita un alt mandat

Totîn 19 ianuarie va fi judecată şi sesizarea privind neconsttiuţionalitateaHotărârii Senatului de validare a lui Victor Alistar şi a Corinei Dumitrescu careprezentanţi ai societăţii civile în CSM.

PotrivitLegii 317/2004, în termen de 15 zile de la publicarea hotărârilor privindvalidarea şi alegerea membrilor (din partea societăţii civile-n.r.) ConsiliuluiSuperior al Magistraturii, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţieconvoacă membrii Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa deconstituire.

În23 decembrie, în Monitorul Oficial a fost publicată hotărârea Senatului devalidare a noilor membri ai CSM.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639233-12-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray