2020-02-21 18:32

Protest la fereastra lui Vlădescu: Jurnaliştii şi artiştii ameninţă cu greva fiscală

 |  11:31
Protest la fereastra lui Vlădescu: Jurnaliştii şi artiştii ameninţă cu greva fiscală

Aproximativo sută de artişti, scriitori, graficieni, cineaşti şi traducători vor să intreîn grevă fiscală din 1 septembrie. Şi pregătesc proteste în toată ţara, transmite Realitatea.net. Astăzi, de la ora 11,persoanele care obţin venituri din activităţi independente organizează unflashmob, în semn de protest, în faţa Ministerului de Finanţe. FederaţiaEuropeană a Jurnaliştilor a anunţat, de asemenea, că va trimite o comisie deanchetă în România.

Astăzi începând cu ora 11, în faţa Ministerului deFinanţe, este organizat un miniprotest împotriva birocraţiei stufoaseprivind depunerea declaraţiilor fiscale.

Evenimentul a fost anunţatprintr-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook.

“Statul român vă anunţă căaveţi de trimis 25 de declaraţii fiscale pe an. Pe Internet deja au apărutapeluri la protest împotriva birocraţiei umilitoare. Dacă, spre deosebire deguvernanţi, noi am fi normali, ar trebui să le arătăm ce credem despre asta.Dacă nu, ne merităm soarta”, se arată în mesajul postat pe Facebook, semnat de“Dobre, Mixich & Lupşa”.

Participanţii la flashmob vor veni înarmaţi cuborcane pline cu monezi, simbolizând “taxele către Statul care oferă ‘atât de mult’în schimbul contribuţiilor cetăţenilor”, precum şi cu câte trei coli de hârtiepe care manifestanţii vor scrie „Grevă Fiscală” (ca replică la cele treiformulare pe care românii care obţin venituri numai din activităţi independentetrebuie să le depună la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate şi laagenţiile pentru ocuparea forţei de muncă).

Organizatorii susţin că uncontribuabil care obţine venituri din drepturi de autor sau ca PFA este obligatde către Stat să depună 25 de declaraţii anual. Ei solicită “scuzele publicedin partea Guvernului României pentru haosul creat şi pentru risipa de timp şide calm la care îli obligă contribuabilii” şi “redactarea formularelor într-unlimbaj limpede, uşor de înţeles de orice cetăţean cu educaţie medie”.

"Niciodată, în ultimii20 de ani, nu m-am simţit mai rău în ţara mea,ca acum. Niciodată nu m-am simţit mai umilită, mai călcată în picioare, maisfidată, mai scuipată între ochi de guvernanţi. Niciodată numi-am dorit să plec. Mi-era dragă România, cu toate neajunsurile ei, eram fanulumorului ei involuntar, mă simţeam prea ataşată de familie, de prieteni, despaţiul în care m-am născut. Pentru prima oară, nimic din toate astea nu maipoate contrabalansa bătaia de joc şi umilinţa pe care o trăiesc în acestezile”,, în legătură cunoile norme de aplicare ale Codului Fiscal, dând asigurări că se va număraprintre participanţii la flashmob.

Artiştii, scriitorii şi jurnaliştii întră în grevăfiscală de la 1 septembrie

Artiştii, scriitorii şijurnaliştii reacţionează la situaţia de haos generată de aplicarea noilor normefiscale. Mai mulţi autori au anunţat că intră în grevă fiscală şi pregătescproteste în toată ţara.

Scrisoarea cu titlul"Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?'", semnată de 70 deartişti şi jurnalişti, este adresată premierului şi conducerii Parlamentului.Artiştii, actorii şi regizorii din România sunt scandalizaţi de noua legeprivind veniturile din drepturi de autor."Mai e şi varianta ca după terminarea vacanţei judecătoreşti să contestămla Curtea Constituţională această lege", a declarat Dan Bittman.''Nu se poate un om cu judecată, un finanţist, un economist să judece atât demizerabil, atât de umilitor, ne aduce aşa la iezlea civilizaţiei, larumegătoare. Nici pe vremea comuniştilor nu mi s-a întâmplat aşa ceva", aspus actorul Dorel Vişan."Trebuie să existe o reacţie la aşa ceva şi orice modalităţi, fireştepaşnice, pentru că greva fiscală până la urmă e o formă de greva, nu? Eu am să semnezaceastă petiţie ca cetăţean", a declarat jurnalistul Cristian TudorPopescu.Ecourile scandalului din ţară au ajuns şipeste hotare. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor critică Guvernul pentrufaptul că, prin modificarea Codului Fiscal, înrăutăţeşte situaţia. La rândullor, liberalii cer demiterea lui Mihai Şeitan pentru dispreţul arătat oamenilorvaloroşi.

Premierul Emil Boc spune căva purta discuţii cu cei care vor să declaşeze greva fiscală pentru a leexplica că această lege nu e îndreptată împotriva adevaraţilor creatori, ciîmpotriva celor care abuziv au folosit drepturile de autor.

"Vreau să preciz căiniţiativa pe care Guvernul a avut-o nu e îndreptată împotriva acelora carerealizează acte de cultură, drepturi de autor. Ei în esenţă păstrează aceleaşidrepturi. E vorba de a elimina abuzul în utilizarea drepturilor de autor, aceiacare nu creează să plătească taxă, iar cei care beneficiază de drepturide autor potrivit legii, adică sunt creatori, regimul lor rămâne neschimbat",a declarat Emil Boc. "Pentru cei care îl foloseau doar pentru a nu plăti contribuţii deasigurări sociale fie că e vorba de şomaj, sănătate sau pensii, avemnevoie să curmăm aceste abuzuri şi să lărgim baza de impozitare. Ştiu că nu eplăcut pentru o persoană care nu plătea că acum trebuie să plătească. Îndomeniul sănătăţii 10,8 milioane de români nu plătesc contribuţii de asigurăride sănătate, dar avem pretenţii să avem posturi mai multe, dotare mai bună,spitale moderne. La bugetul de pensii dăm 3,3 milioane de euro din investiiţii.Pentru că e toată lumea e scutită. Nu se mai poate aşa", a spus premierul.

Miniştrii Guvernuluiîn frunte cu premierul Emil Boc au negat însă de mai multe ori în aceste zileexistenţa acestor cozi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-11-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine