2020-08-12 16:15

Rămăşiţele unor partizani anticomunişti deshumate în judeţul Cluj

 |  14:15
Rămăşiţele unor partizani anticomunişti deshumate în judeţul Cluj

Rămăşiţele adoi partizani anticomunişti ucişi de Securitate au fost deshumate, marţi, decercetătorii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, înlocalitatea clujeană Sântejude-Vale.

DirectorulCentrului de Investigare a Crimelor Comunismului (CICC) din România, MariusOprea, a declarat că osemintele lui Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan, ambiiîmpuşcaţi de Securitate în noaptea de 5 octombrie 1949, au fost găsite în localitateaSântejude-Vale, din comuna clujeană Ţaga, iar marţi au fost deshumate decercetătorii centrului în prezenţa unui procuror militar.

Cele douăvictime au făcut parte dintr-o organizaţie anticomunistă cunoscută subdenumirea de Partizanii Regelui Mihai.

Organizaţias-a constituit la Cluj, în 1948, din iniţiativa lui Alexandru Suciu, GheorgheMureşan, Lazăr Bondor şi Ionel Manu, toţi aceştia fiind simpatizanţi şisusţinători ai monarhiei române.

Organizaţias-a extins în localităţile urbane din apropierea Clujului, de la Turda şi pânăla Gherla, având foarte mulţi aderenţi în zona rurală din jurul acestor oraşe.Iniţiatorii îşi propuneau să lupte împotriva regimului comunist şi pentrureaducerea regelui în fruntea ţării. Gruparea a fost depistată de Securitate,prin trădare, în mai 1949, pe când era încă în faza de constituire şiorganizare.

Zeci deoameni au fost arestaţi, anchetaţi, torturaţi şi apoi condamnaţi la mulţi anide închisoare, unii fiind omorâţi, spun cercetătorii CICCR.

Cei doipartizani deshumaţi marţi s-au refugiat în gospodăria unui clujean din Gherla,împreună cu un al treilea, şi au fost prinşi de Securitate în urma mărturiilorunor informatori.

Cei doi aufost duşi la Securitatea din Gherla, de unde au fost readuşi în sat, cu o maşină,în timpul nopţii. Aceştia au fost duşi până la marginea pădurii de pe dealulUcişor, unde au fost executaţi prin împuşcare. Cadavrele au fost îngropate adoua zi, chiar pe locul execuţiei, într-o groapă comună pe care au săpat-orudele victimelor.

"Amgăsit ultima cină a celor doi, au mâncat struguri şi am găsit sâmburi destruguri în stomacurile lor, este prima dată când găsim aşa ceva. În ultima lorzi, era octombrie, au mâncat struguri, apoi trădaţi fiind de o femeie din sat,Securitatea a înconjurat şura în care se adăposteau, i-au prins şi i-au dus laSecuritate unde i-au torturat, pe Simion Mureşan l-au împuşcat şi îngropat nudeparte de casă, într-o mlaştină, iar pe cei doi i-au adus aici pe deal, peUcişor, i-au omorât chiar lângă drum", a spus Oprea.

El a arătatcă Securitatea a pus rudele celor doi să îşi îngroape morţii, pentru a răspândifrica.

"A douazi dimineaţă au adus rudele să îi îngroape. Asta era o practică a Securităţii,să aducă rudele să îngroape pe cei ucişi, nu odată rudele se speriau atât detare încât credeau că ei urmează, pentru a răspândi teama în familia de«bandiţi», devenind lideri de influenţă în sat, «să nu mai facem că uite ceputem păţi». Asta a fost arma Securităţii la vremea respectivă, frica, pentrucă cei doi, Mureşan şi Măhălean, nu au făcut nu ştiu ce, practic organizaţialor, Garda Regelui Mihai, a fost mai degrabă una simbolică nu au avut acţiunide împotrivire făţişă, nu au avut confruntări armate cu autorităţile, nu aufăcut nimic ostil, dar comuniştii pedepseau şi intenţia", a afirmat Oprea.

TerezaBirta, fiica lui Ioniţă Măhălean, a spus că tatăl său a fost ucis pentru că s-aopus comuniştilor.

"Pentrucă era anticomunist, aşa le spunea pe faţă: «Mie nu îmi trebuie comunism», cătot mergeau să se înscrie în partid şi a zis: «Mie nu îmi trebuie comunismpentru că eu ştiu ce este comunismul pentru că am fost în Rusia prizonieri treiani de zile», s-a dat voluntar şi a luptat pentru armata română, a trecutfoarte mult până la deshumare, dar cu gândurile astea am trecut", a spusBirta.

Osemintelecelor doi vor fi duse la IML Cluj, iar Parchetul Militar Cluj a început oanchetă.

Foto:adevarul.ro


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz