2019-10-16 20:22

Roberta Anastase, colindată de romi la Camera Deputaţilor: "Ţigan de mă numeşti/ Tu ştii că mă jigneşti"

 |  13:37
Roberta Anastase, colindată de romi la Camera Deputaţilor: "Ţigan de mă numeşti/ Tu ştii că mă jigneşti"

Ungrup de colindători romi i-au dăruit, miercuri, preşedintelui CamereiDeputaţilor, Roberta Anastase, decoraţiuni pentru un om de zăpadă realizate demeşteşugari romi şi i-au cântat "Ţigan de mă numeşti / Tu ştii că măjigneşti", făcând trimitere la proiectul de lege a lui Silviu Prigoană.

"Amvenit să o colindăm pe doamna Roberta Anastase, dar avem şi un mic mesaj, legatde declaraţiile şi iniţiativa domnului Silviu Prigoană de a schimba denumireade rom cu cea de ţigan", a spus reprezentanta "Romano Butic",Lavinia Olău.

Anastaseşi deputaţii PDL Mircea Toader, Ioan Oltean şi Dumitru Pardău au ascultat urăride sărbători, dar şi un cântec cu versurile "Eu sunt rom şi-atât/ Nuaccept un alt cuvânt/Ţigan de mă numeşti/ Tu ştii că mă jigneşti”.

RobertaAnastase a primit un săculeţ denumit "Chitul omului de zăpadă", careconţinea accesorii pentru omul de zăpadă realizate de meşteşugari tradiţionaliromi, adică mătura din nuiele realizată de împletitori din Băbeni, în loc decăciulă o găleată de tablă făcută de gabori din Caracal şi Târgu Mureş, dar şiochii, nas, gură şi nasturi pentru omul de zăpadă realizate din lemn de ocomunitate de rudari din Periş.

RobertaAnastse a promis să facă un om de zăpadă împreună cu ziariştii, "când vineprima zăpadă".

AtâtAnastase, cât şi liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, au evitat să precizezedacă vor susţine proiectul de lege iniţiat de colegul lor de partid SilviuPrigoană privind schimbarea denumirii de rom în ţigan. "Legea e deocamdatăla Senat, vedem în momentul în care vine la Camera Deputaţilor", a spusAnastase.

DeputatulPDL Silviu Prigoană a elaborat o iniţiativă legislativă în care propuneschimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom"în "ţigan", la care Guvernul trebuie să emită o opinie.

Iniţiativaa fost înregistrată la Senat în luna septembrie, tot atunci preşedintele TraianBăsescu declarând că, în momentul în care s-a decis schimbarea denumiriiţiganilor în romi, s-a luat o decizie greşită, europenii făcând confuzie întreromi şi români.

Iniţiativalegislativă a deputatului propune ca, în documentele emise de instituţiile dinRomânia cu referire la persoane de etnie romă/ ţigănească, denumirea utilizatăsă fie de "ţigan/ţigancă".

Sepropune totodată ca atribuirea de conotaţii negative la folosirea acesteidenumiri să fie interzisă.

Deputatulmotivează necesitatea unei astfel de legi prin faptul că termenul'"rom" generează confuzie pe plan internaţional.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-12-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray