2020-08-14 18:05

România, la debutul unei epidemii de HIV/SIDA

 |  13:05
România, la debutul unei epidemii de HIV/SIDA

Româniaeste în pericol de a se confrunta, în viitorul apropiat, cu o epidemie majorăde HIV/SIDA, în contextul în care ţările est-europene au început săînregistreze din ce în ce mai multe cazuri de boală, iar ţara noastră a devenitprincipala sursă de prostituate în UE.

Unarticol publicat de Time Magazine arată că, deşi problema României în ceea cepriveşte HIV/SIDA nu este la fel de evidentă ca cea a ţărilor din Africa,consumul de droguri injectabile în Europa de Est şi Asia Centrală duce, rapid,la o epidemie.

Potrivitgrupului ONU de luptă împotriva SIDA, din 2001 prelevanţa HIV/SIDA a crescut cu66 la sută în regiunile menţionate, ajungându-se la 1,5 milioane de bolnavi.

Totodată,160 de persoane sunt infectate zilnic cu virusul HIV în Rusia, iar media devârstă la care acestea mor este de 32 de ani. În plus, 70 la sută dinconsumatorii de droguri injectabile (IDU) din Ucraina au virusul HIV.

Nuîn ultimul rând, în ciuda creşterii explozive a numărului de îmbolnăviri,UNICEF a raportat că investiţiile în programele HIV în Europa de Est şi AsiaCentrală "nici nu se compară" cu investiţiile într-o singură ţarăprecum Etiopia, care are un număr similar de cazuri de HIV cu Rusia sauUcraina.

Pânăîn prezent, România a reprezentat o excepţie, în contextul în care ONG-urile auderulat, în ultimul deceniu, programe de prevenire a HIV/SIDA care au vizatgrupurile vulnerabile. Astfel, prelevanţa HIV/SIDA a fost menţinută la numaiunu la sută - cea mai scăzută din Europa de Est. Acest procent este rezultatulunor programe derulate de şase ONG-uri care au împărţit peste 1,6 milioane deseringi, în 2009, unui număr de 7.500 de consumatori de droguri injectabile.

Însăla patru ani după ce România a intrat în Uniunea Europeană, Banca Mondială nu omai consideră o ţară în curs de dezvoltare, ceea ce o face neeligibilă pentrudiverse împrumuturi internaţionale. Începând din iunie 2010, UNICEF, FondulGlobal de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei şi Open SocietyInstitute au retras toate finanţările pentru programe vizând HIV/SIDA.

Oaltă caracteristică îngrijorătoare a evoluţiei bolii în România, notează TimeMagazine, este că, spre deosebire de restul Europei de Est, cei mai mulţibolnavi de SIDA nu sunt consumatori de droguri sau prostituate, ci copii dinorfelinate. În 1987, asistentele din orfelinate, vrând să vindece copiii deanemie, au început să le facă acestora transfuzii de sânge zilnic, refolosindseringile pentru mai mulţi copii. Unele doze de sânge s-au dovedit a fiinfectate, astfel că 10.000 de orfani s-au îmbolnăvit de HIV/SIDA, iar 3.000dintre aceştia au murit deja.

Pânăîn anul 2000, în România se aflau 60 la sută din copiii bolnavi de SIDA dinEuropa.

Deasemenea, libertatea de mişcare în UE a dus la răspândirea bolii. În 2008,România a depăşit Rusia privind numărul de prostituate din UE, ceea cereprezintă o ameninţare în plus privind o epidemie.

Înplus, Ministerul Sănătăţii a epuizat deja, în august, bugetul pentru întreganul pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA şi acum aşteaptă fonduri, scrieTime.

Acestlucru lasă 1.000 de pacienţi fără tratament, pe o perioadă de aproximativ 180de zile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-07-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz