2020-02-26 18:39

România se confruntă cu cel mai fierbinte weekend din an

 |  10:32
România se confruntă cu cel mai fierbinte weekend din an

Temperaturile de aproape 40 degrade care vor fi înregistrate astăzi vor transforma ziua de vineri în cea maicălduroasă zi de până acum.Recordul absolut va fi stabilit însămâine când temperaturile vor fi şi mai mari, transmite Realitate.net.

Temperaturiledepăşesc record după record. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor creştepuţin câte puţin în fiecare zi. Astfel, dacă astăzi a fost decretată cea maicălduroasă zi din acest an, cele câteva grade în plus de mâine ar putea doborîdin nou recordul."Astăzi o să fie cea mai caldă zi din an de până acum. Dar ea nu va rămânemult timp cea mai caldă zi din an pentru că mâine s-ar putea să fie mai cald.Şi luni, la fel va fi foarte cald" a spus meteorologul Realitatea TV,Elena Cordoneanu.

PotrivitAdminsitraţiei Naţionale de Meteorologie, în această după-amiaza, 13 august,cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în sudul şi estul Munteniei,inclusiv Municipiul Bucureşti,partea continentală a Dobrogei şi sudul Moldovei,unde vor fi valori de 38 - 39 de grade.Vor fi însă şi fenomene asociate instabilitatii atmosferice (aversecu caracter torential, descărcări electrice, intensificări ale vântului cuaspect de vijelie şi căderi de grindină) care se vor manifesta pe ariirestrânse, mai ales în zonele de munte şi în vestul ţării.

"Înrestulţării, va fi foarte cald ziua dar va fi foarte cald şi noapteapentru că perioada cu călduri excesive este destul de lungă şi pământul, darmai ales clădirile au înmagazinat deja multă căldură şi nu au avut timp să ocedeze pe toată pe timpul nopţii. Va fi astfel din ce în ce mai greu să neodihnim noaptea, în special în oraşe", a atenţionat Elena Cordoneanu. Ea a spus că şi pe litoral va fi foarte cald, iar temperaturile foarte mari vorcontinua să dea bătăi de cap românilor. "Prima parte a săptămânii viitoare cu siguranţă. Aş îndrăzni să văd ooarecare răcorire pentru mijlocul săptămânii, dar nu la diferenţe termicefoarte mari. O răcorire de câteva grade. Dar, după indicaţiile materialelor delungă durată se va relua căldura după aceea" a mai spus meteorologulRealităţii TV, Elena Cordoneanu.

Indicele de confort termica depăşit pragul critic de dimineaţă

Temperaturileridicate atrag după ele şi un indice de confort termic foartemare. La ora 09:00 dimineaţa, acesta depăşise deja pragul critic de 80. Pelitoralul se înregistra deja 82 de unităţi.

Dealtfel, indicele de confort termic a fost foarte ridicat toată săptămâna.Recordul a fost stabilit ieri, când la ora 11.00 dimineaţa pe litoral se înregistraudeja 87 de unităţi.

Indicelede confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cuumiditatea relativă pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimţită decorpul uman. În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces întimpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează.Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce.Aceasta înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldurădecât ar face-o în aer uscat. Pragul critic este de 80. Acolo unde valoareaeste egală sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze adecvat, potrivitspecialiştilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine