2020-02-17 23:14

România şi Bulgaria au cele mai bolnave sisteme de sănătate din UE - presă

 |  13:41
România şi Bulgaria au cele mai bolnave sisteme de sănătate din UE - presă

Sistemulspitalicesc românesc este în prag de colaps, ducând lipsă de materiale medicalede bază dar şi de personal şi fiind caracterizat printr-o "igienăcatastrofală", relatează Washington Post în ediţia electronică de luni,amintind de explozia de la Maternitatea Giuleşti.

Spitaleledin România erau un coşmar înainte de 1989, dar la două decenii după cădereacomunismului şi aproape patru ani de la intrarea în UE, România rămâne unadintre cele mai sărace state iar starea precară a spitalelor sale reflectăacest statut, scrie cotidianul american, citând Associated Press.

Olipsă acută de personal, mită plătită medicilor şi asistentelor, pentruasigurarea unui tratament mai bun, şi o subfinanţare cronică sau datorii mariale spitalelor sunt obstacole zilnice cu care se confruntă pacienţii. Guvernulromân a cheltuit în 2009 doar 3,7 la sută din PIB pentru sănătate, respectivpatru miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai puţin de jumătate faţă de mediaUniunii Europene, precizează AP, adăugând că peste 90 la sută dintre ceichestionaţi de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei în acest an înRomânia susţin că în sistemul medical, corupţia este "o problemă criticăce are impact direct asupra pacinţilor".

Raportulanual al Uniunii Europene arăta, în iulie, că "două-treimi dintrerespondenţi susţin că au oferit bani personalului medical, 81 la sutădeclarându-se siguri că aceşti bani au jucat un rol extrem de influent în modulîn care au fost trataţi".

Estemai mult o problemă de bani - sau de lipsa lor, comentează agenţia americană,adăugând că în Bulgaria vecină, care alocă 4,2 la sută din PIB sănătăţii,situaţia este similară.

Lideriiromâni merg adeseori în străinătate pentru tratarea unor boli grave, dar ceimai puţin norocoşi au de spus poveşti sumbre, adaugă AP. "Vara mea ... arepiatră la rinichi şi i s-a spus că fără 1.000 de euro să nu se deranjeze sămeargă la spital pentru operaţie", susţine Agnes Sekely, din Cluj.

Înoraşele mici, echipamentul învechit şi saloanele supraaglomerate sunt cevaobişnuit, în timp ce în unele spitale sunt gândaci, iar infirmierele trebuieplătite pentru a schimba aşternuturile murdare.

Mediciidin România şi Bulgaria sunt plătiţi prost, adaugă AP, afirmând că în România,un medic specialist primeşte lunar echivalentul a mai puţin de 1.000 de euro pelună, ceea ce a garantat menţinerea mitei, o practică obişnuită în comunism.Prin contrast, personalul medical din majoritatea ţărilor vest-europene nupoate primi nici măcar flori sau ciocolată de la pacienţii recunoscători.

Cuo speranţă de viaţă de 73 de ani în ambele ţări, media este cu cinci ani maimică decât cea europeană, iar lucrurile s-ar putea înrăutăţi, comentează AP.

Ministerulromân al Sănătăţii susţine că 8.000 de doctori au cerut documente necesareemigrării, în ultimii trei ani, în timp ce Colegiul Medicilor susţine că ţaraare nevoie de un număr de medici dublu pentru a ajunge la media europeană.România are 19 medici şi 42 de asistente la 10.000 de persoane, comparativ cumedia balcanică de 32 de medici şi 79 de asistente, potrivit OrganizaţieiMondiale a Sănătăţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine