2019-10-15 19:41

Românii sunt cei mai pesimişti est-europeni, conform unei analize FMI

 |  12:57
Românii sunt cei mai pesimişti est-europeni, conform unei analize FMI

Românii autrecut în ultimii doi ani de la statutul de cei mai optimişti est-europeni lapolul opus, nivelul de încredere fiind foarte scăzut în privinţa perspectivelorfinanciare şi şomajului, potrivit unei analize FMI.

Astfel, dacăîn septembrie 2008 România avea cel mai ridicat indice al încrederiiconsumatorilor din şapte state analizate, până în august 2010 situaţia s-arăsturnat, reiese dintr-un grafic realizat de experţii instituţiei financiarede la Washington.

Celelateţări incluse în acest sondaj sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Letoniaşi Lituania.

România aînregistrat cea mai severă scădere a încrederii consumatorilor şi este singurulstat dintre cele analizate în care a dispărut optimismul.

Indicele arescăderi uşoare în Polonia şi Bulgaria, a stagnat pentru Lituania şi s-aîmbunătăţit în Estonia, Ungaria şi Letonia.

Situaţiaeste similară pentru România în privinţa încrederii în perspectivele financiarepe următoarele 12 luni, măsurată în septembrie 2008, respectiv august 2010. Şiîn acest caz românii au devenit cei mai pesimişti europeni, după ce acum doiani erau în topul optimismului, alături de polonezi.

Inversareaaşteptărilor se repetă şi în cazul indicelui aşteptărilor la 12 luni privindşomajul, măsurat pe aceleaşi perioade.

FMI noteazăcă ţările europene cu cele mai adânci recesiuni sunt acelea care au suferit nunumai o scădere a exporturilor, ci şi prăbuşirea cererii interne ca urmare aîncheierii bruşte a "boom-ului" alimentat de credit din perioadapercepută ca fiind de prosperitate. Aceste state vor trece şi prin cele mailente procese de relansare economică, în timp ce ţările unde recesiunea a fostmai blândă au cele mai puternice reveniri.

În privinţacererii interne, FMI avertizează că România va continua să constate un nivel"subminat" al consumului, determinat de situaţia dificilă de pe piaţamuncii, încrederea scăzută a populaţiei şi "distrugerea bunăstăriiconsumatorilor".

Potrivitestimărilor Fondului, România va avea a doua cea mai puternică recesiune din UEîn acest an, de 1,9%, după Grecia, unde economia va scădea cu 4%. Totodată, PIBal României ar urma să urce anul viitor cu 1,5%, cea mai slabă revenire dintrestatele membre UE din Europa Centrală şi de Est.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-12-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray