2020-02-23 05:01

Romii din Baia Mare, repatriaţi din Franţa, vor deja să se întoarcă la Lille

 |  16:58
Romii din Baia Mare, repatriaţi din Franţa, vor deja să se întoarcă la Lille

Romiicare au revenit la Baia Mare după ce au fost expulzaţi, cu zece zile în urmă,din Franţa, fără să primească "ajutorul" de 300 de euro, au declaratcă intenţionează să se întoarcă săptămâna viitoare.

FamiliaVarga a fost repatriată cu zece zile în urmă, printr-o horărâre a prefecturii,iar în prezent locuieşte într-un bloc insalubru din Baia Mare. "Dar aicinu există bani sau de lucru. Nu există nimic pentru noi. La Lille, oamenii suntfoarte drăguţi şi generoşi, mai ales cu copiii. Este un loc mai bun pentrucerşit şi tot restul" decât Baia Mare, a declarat unul dintre memebriifamiliei. "Eu şi familia mea dorim foarte mult să ne integrăm însocietatea franceză, să ne şcolarizăm copiii. Vrem să muncim, orice", adeclarat un Mihai Varga. Ei speră să ajungă săptămâna viitoare înapoi, laLille.

Conformunui sondaj realizat de Agenţia Regională de Studiu şi Acţiune Socială (AREAS),care a intervievat 687 dintre romii care locuiesc la Lille, 26 la sută dintrecei 1.200 de ţigani care locuiesc în metropola franceză erau locuitori aijudeţului Maramureş (nord-vestul României), majoritatea din Baia Mare. În timp,verii, unchii şi prietenii acestora s-au mutat şi ei la Lille.

Potrivitviceprimarului Mircea Dolha, Baia Mare şi-a "pierdut" peste zeceprocente dintre locuitori, din cauza crizei economice. De asemenea, aproximativjumătate din populaţia localităţilor din vecinătate a plecat în Germania,Italia sau Franţa.

Pede altă parte, condiţiile de viaţă din România reprezintă principalul motivcare îi determină pe romii din Baia Mare să cerşească pe străzile oraşuluiLille, comentează La Voix du Nord, precizând că ajutoarele sociale acordate înRomânia ating suma de aproximativ 600 de lei (140 de euro), "prea miciîntr-o ţară care abia se trezeşte la un stil de viaţă occidental".

Romiide la Baia Mare nu mai sunt nomazi, adaugă publicaţia franceză. Dar, imigranţii"economici" din ultimii 20 de ani, după prăbuşirea regimului Ceauşescu,sunt respinşi de propria lor comunitate. "Nu mai prezintă identitatea lorcatacteristică (de fabricanţi de produse artizanale, bijutieri sau crescătoride cai), au devenit asistaţi sociali", a declarat Tania Zaharie,directoarea serviciului public de asistenţă socială din oraş.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-07-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine