2020-02-26 19:42

Rompetrol: Statul nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare

 |  13:07
Rompetrol: Statul nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare

Guvernula transmis KazMunaiGaz că nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare(RRC), iar compania kazahă se gândeşte ce posibilităţi are să conducă rafinariaPetromidia împreună cu statul, a declarat, miercuri, directorul financiar algrupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev.

"Statula spus că nu doreşte să fie acţionar la Rompetrol Rafinare. Ne gândim la ceposibilităţi avem să manageriem rafinăria împreună cu statul. Dacă nu vom aveacash flow la rafinărie, vom avea opţiunea să o închidem", a afirmatGrigoriev, într-o conferinţă de presă.

Deasemenea, statul a dat grupului Rompetrol contul unde poate plăti obligaţiunilecu câteva zile înainte de a introduce acţiunea în justiţie, a declarat AnaDiculescu Şova, avocată a casei de avocatură NNDKP, prezentă la conferinţă.

GrupulRompetrol, deţinut de KazMunaiGaz dinKazahstan, trebuie să ramburseze pestedouă miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia,angajate printr-o emisiune de obligaţiuni din anul 2003.

Înoctombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea înobligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrolexistente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari,inclusiv dobânzi şi penalităţi.

"OUG118 are natura juridică a unei legi de excepţie cu caracter individual, estedată pentru Rompetrol. Regulilele dintr-o astfel de lege pot fi oricândderogatorii de la dreptul comun. Iată de ce în acest act normativ s-a prevăzutdreptul de a opta el, Rompetrol, şi nu titularul creanţei, fie pentruconversie, fie pentru răscumpărare. Caracterul special al momentului şi alscopului OUG a creat acest drept special. Conversia şi rambursarea suntmodalităţi legale. Şapte ani e o perioadă mare. Iniţial erau 20 de ani", aafirmat Şova.

Dmitria precizat că grupul kahaz a răscumpărat obligaţiuni în valoare de 71 milioanedolari şi a plătit 24 milioane dolari reprezentând dobânzi aferente.

"Statulnu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială a obligaţiunilor.Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pe care a semnat-o.Statul ne-a dat contul unde putem plăti cu câteva zile înainte de a introduceacţiunea în instanţă", a spus Şova.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine