2020-02-28 15:02

Salariaţii din România trebuie să economisească anual 3.700 euro pentru a trăi decent la pensie

 |  15:47
Salariaţii din România trebuie să economisească anual 3.700 euro pentru a trăi decent la pensie

Fiecareromân care urmează să se pensioneze până în 2051 va trebui să economisească înmedie, anual, suma de 3.700 de euro pentru a-şi menţine un nivel de trai similarcelui dinainte de pensie, a declarat, miercuri, într-o conferinţă, directorulgeneral al Aviva Asigurări de Viaţă, Mihai Popescu.

"Cifraeste rezultatul unei analize efectuate de grupul Aviva şi compania deconsultanţă Deloitte în ţările europene. Practic, deficitul total al pensiilorîn România ajunge la 40,2 miliarde de euro, echivalentul a peste o treime dinPIB-ul naţional. La nivelul Europei, deficitul anual al pensiilor se ridică la1.900 miliarde de euro", a spus Popescu.

Ela explicat că prin deficitul pensiilor se înţelege diferenţa dintre venitulnecesar pentru un nivel de trai adecvat la pensionare şi suma de bani pe careoamenii se aşteaptă în prezent să o primească drept pensie.

Potrivitrezultatelor analizei, deficitul de pensii ajunge la 68,8 miliarde de euro înPolonia, 25,3 miliarde de euro în Cehia şi 9,5 miliarde de euro în Ungaria.

"Înmedie, fiecare polonez ar trebuie să economisească în medie, anual, suma de3.400 de euro, respectiv 4.600 de euro fiecare salariat din Cehia. Cel mai binestau angajaţii din Ungaria, care ar trebuie să economisească 1.900 de euro înfiecare an", a mai spus şeful Aviva Asigurări de Viaţă.

Ela arătat că, dacă nu se iau măsuri rapide şi importante, cea mai mare parte dinforţa de muncă din România se va confrunta cu un nivel de trai foarte redus lapensie.

"Înurmătorii 40 de ani, 11 milioane de persoane se vor pensiona în România, ceeace înseamnă puţin mai mult de jumătate din populaţia actuală şi de aproape treiori mai mult decât numărul actual de angajaţi, respectiv 4,68 milioane", amenţionat Popescu.

Potrivitacestuia, fiecare persoană trebuie să îşi asume responsabilitatea pentruviitorul său, iar companiile de asigurări de viaţă au datoria de a le ofericlienţilor toate informaţiile de care au nevoie, astfel încât produsele pe carele achiziţionează să fie în concordanţă cu necesităţile personale.

RaportulAviva arată că persoanele mai în vârstă vor trebui să se bazeze pe mai multemodalităţi de economisire pentru a obţine un venit suficient la pensie, în timpce persoanele mai tinere au o perioadă mai mare la dispoziţie să-şi măreascăeconomiile anuale pentru pensie.

Astfel,tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani trebuie să economisească 1.300euro în fiecare an pentru a reduce decalajul financiar şi a păstra un nivel detrai decent, în timp ce pentru categoria de vârstă de 30 - 40 ani suma caretrebuie economisită ajunge la 1.700 euro.

"Pentrucei care acum au 50 ani şi se vor pensiona în următorii 15 de ani, sumanecesară de economisit se ridică la 4.800 euro/an, pentru că au mai puţini anila dispoziţie pentru a acumula pentru perioda de după pensionare", aafirmat Popescu.

Potrivitstudiului, persoanele care nu îşi pot suplimenta veniturile la pensie prineconomii sau alte bunuri, precum proprietăţi imobiliare, vor trebuie fie sălucreze peste vârsta de pensionare, fie să se pensioneze mai târziu, fie săaccepte un nivel de trai mult redus la pensie.

"Dejaunele ţări se aşteaptă ca numărul de persoane care lucrează peste vârsta depensionare să se dubleze în următorii 10 ani. Pe de altă parte, creştereavârstei de pensionare cu cinci ani ar reduce deficitul pensiilor cu o treime,ceea ce ar ajuta, dar nu ar rezolva problema pe deplin", a explicatreprezentantul asigurătorului.

Popescua menţionat că una din ipotezele luate în calcul la efectuarea analizei a fostevoluţia veniturilor salariaţilor români, care se vor ajunge, în 2023, la 80%din salariul mediu înregistrat în toatele statele membre ale Uniunii Europene.

Asigurătorulromân este parte a grupului britanic Aviva, care a investit de la înfiinţare,în 1999, peste 270 milioane de lei în dezvoltarea operaţiunilor din România.

AvivaAsigurări de Viaţă are un capital social de 165,62 milioane de lei, controlatde Aviva International Holding Limited (Marea Britanie) - 99,9998% şi CGURomânia Holdings SRL - 0,0002%.

Pepiaţa românească, grupul britanic mai deţine Aviva Pensii Private (pensiiprivate obligatorii).

Cuactivităţi în acest domeniu din anul 1696, Aviva este unul dintre cele mai marigrupuri financiare din Marea Britanie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine