2020-02-17 23:54

Sarkozy, izolat din cauza conflictului cu Europa pe tema romilor

 |  19:06
Sarkozy, izolat din cauza conflictului cu Europa pe tema romilor

Conflictul cu UniuneaEuropeană, dar mai ales cu Germania, pe tema situaţiei romilor, l-a lăsat pepreşedintele francez, Nicolas Sarkozy, mai izolat ca niciodată, comenteazăpresa internaţională, adăugând că acest lucru ar putea periclita de asemenealocul Franţei în Europa şi în lume.

"Sarkozyatrage Germania în scandalul romilor", titrează Reuters, care informeazăcă scandalul european pe tema repatrierii romilor din Franţa a luat amploarevineri, cu un conflict între preşedintele francez şi cancelarul german, AngelaMerkel.

Oficialii germani auîncercat vineri să minimizeze un incident diplomatic cu preşedintele francez,care a afirmat că Merkel i-a spus că şi Germania va evacua tabere de romi,informaţie dezminţită imediat de Berlin,notează agenţia Associated Press.

Negarea umilitoare acelui mai apropiat aliat al Franţei l-a lăsat pe Nicolas Sarkozy mai izolat caniciodată, în lupta sa cu Uniunea Europeană pe tema campaniei împotriva romilordin estul Europei, comentează cotidianul britanic The Independent.

Potrivit postuluiPublic Senat, preşedintele Mişcării democrate Francois Bayrou a apreciat vinerică este "stupefiant şi îngrijorător pentru locul Franţei în Europa şi înlume" conflictul dintre Sarkozy şi Comisia Europeană, dar mai ales cu Germania, pe tema dosarului romilor.

Proiectul lui NicolasSarkozy de leadership global ca gazdă a summiturilor G8 şi G20 din 2011 riscăsă fie deturnat de campaniasa politică internă împotriva romilor, apreciază la rândul său un parlamentarliberal canadian, de origine indiană, Ujjal Dosanjh, citat de Postmedia News.

De altfel, disputa petema romilor aminteşte cât de dificil poate fi Sarkozy ca partener, declarăJoachim Fritz-Vannahme, director pentru Europa al institutului germanBertelsmann Foundation, transmite New York Times. "Faptul că a supărat-ope Merkel ar putea fi dăunător", a afirmat Fritz-Vannahme, adăugând căoficialii germani îl consideră pe preşedintele francez drept o persoană"oricând susceptibilă să aibă o izbucnire de temperament".

Într-un comentariu cutitlul "Pariul periculos al lui Nicolas Sarkozy", portalul Le Pointscrie că preşedintele francez "se joacă cu focul". Sarkozy esteizolat pe scena internaţională, în postură de acuzat, dar această situaţie arputea face parte din pariul său: să marcheze puncte pe scena internă, apoi, cuo popularitate regăsită, să se dedice marilor dosare internaţionale."Jocul este periculos. Dar pentru el, esenţiale sunt prezidenţialele din2012. Atunci francezii vor fi cei care vor vota, nu cetăţenii lumii. Între celedouă, el a făcut alegerea. Cu riscurile şi pericolele sale", comentează LePoint.

The Guardian atrageatenţia însă că prejudecăţile şi discriminarea nu se întâlnesc doar în Franţa,ci şi în Ungaria, Cehia, Slovacia şi Italia. Danemarca, Suedia, Germania şi Finlanda au expulzat şi ele romi sauameninţat că o vor face, în timp ce numai Spania primeşte credit pentrutratamentul său faţă de romi.

Într-un articolseparat, The Guardian prezintă situaţia unei familii de români din Bărbuleşti,care a fost nevoită să plece din Franţa de teamă că vor fi expulzaţi. Până acumtrei săptămâni, Romică Răducanu locuia la periferia oraşului Montpellier,alături de soţie şi copii, dar după o vară de tensiuni, a decis să plece, fărăa lua banii oferiţi de statul francez pentru repatriere, pentru că nu înţelegeadocumentele, aşa că nu le-a semnat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine