2020-02-19 17:52

Şase medici americani, unul britanic şi unul german, ucişi în Afganistan

 |  16:41
Şase medici americani, unul britanic şi unul german, ucişi în Afganistan

Un britanic, un german şi şasemedici americani fac parte dintre persoanele ucise de insurgenţii talibani înnordul Afganistanului, a precizat sâmbătă directorul organizaţieineguvernamentale pentru care lucrau aceştia.

"Cinci bărbaţi, toţi americani, şi trei femei - oamericană, o germană şi o britanică - au fost ucişi", a declarat DirkFrans, directorul executiv al International Assistance Mission (IAM),organizaţia umanitară creştină pentru care lucrau aceştia - medici oftalmologişi infirmiere.

IAM este una dintre cele mai vechi organizaţiineguvernamentale care activează în Afganistan. Înfiinţată în 1966 şiînregistrată în Elveţia, ea susţine că acordă îngrijiri oftalmologice în centrepe care le administrează în special la Kabul, Herat şi Kandahar.

Cadavrele angajaţilor umanitari - opt occidentali şi doiafgani - au fost găsite vineri în provincia Badakhshan (nord-est), potrivitpoliţiei locale.

Potrivit lui Frans, grupul călătorea la bordul unor vehiculede teren din cauza reliefului muntos din regiune, dar nu dispunea de gărzipentru a-i garanta securitatea.

Ei se întorceau din Nuristan,provincie aflată sub o puternică influenţă talibană, când au fost ucişi laBadakhshan.

Grupul petrecuse mai multe zile şi nopţi în regiune, potrivitdeclaraţiilor lui Saifullah, un afgan care a supravieţuit atacului, citat deşeful poliţiei din Badakhshan, Aqa Noor Kintoz.

"În ultima zi, a venit un grup de bărbaţi înarmaţi, i-aaliniat şi i-a ucis. Le-au furat lucrurile personale şi banii", a declaratAqa Noor Kintoz, raportându-se la mărturia lui Saifullah.

Saifullah ar fi fost lăsat în viaţă pentru că ar fi recitatversete din Coran în momentul execuţiei. Atacatorii ar fi realizat că estemusulman şi l-ar fi eliberat în Nuristan.

Talibanii, care luptă împotriva Guvernului de la Kabul şi aprezenţei străine în Afganistan, au revendicat atacul, afirmând că angajaţiiumanitari erau "misionari creştini" care transportau biblii.

"Se rătăciseră. Când i-a găsit patrula noastră, auîncercat să scape şi au fost ucişi", a declarat Zabihullah Mujahid, unpurtător de cuvânt al talibanilor, care s-a exprimat prin telefon dintr-olocaţie necunoscută.

"Aveau biblii în Dari, hărţi, sisteme GPRS. Realizauharta poziţiilor combatante" ale talibanilor, a afirmat purtătorul decuvânt.

Directorul general al IAM a respins acuzaţiile de prozelitismlansate de talibani.

"IAM este o organizaţie creştină, am spus-o mereu. Amlucrat în Afganistan din 1966, în timpul Şahului, al comuniştilor şi altalibanilor. Ei ştiu foarte bine ce facem. Nu distribuim nicio biblie, aceastaeste o minciună", a declarat Frans.

Potrivit şefului poliţiei, locuitorii le-au spus străinilor căregiunea ar putea fi periculoasă. "Au spus că sunt medici şi că totul vafi bine: «suntem aici pentru a ajuta oameni»", a declarat el citândmărturia lui Saifullah.

Cadavrele au fost găsite în districtul Kuran wa Minjan, la ozi distanţă de Faizabad, capitala provinciei Badakhshan.

Contactat, un purtător de cuvânt al ambasadei Statelor Unitela Kabul aconfirmat că "mai mulţi americani" se află printre victime.

Autorităţile locale sunt în contact cu forţele internaţionalepentru transferarea cadavrelor la Kabul.

În august 2008, patru angajaţi umanitari, între care oanglo-canadiană şi o americană, din cadrul organizaţiei International RescueCommittee (IRC), au fost ucişi într-o ambuscadă în provincia Logar, la maipuţin de 50 de kilometri sud de Kabul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-03-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine