2020-07-04 16:18

Scumpirea alimentelor, cel mai mare impact asupra creşterii inflaţiei în octombrie

 |  10:46
Scumpirea alimentelor, cel mai mare impact asupra creşterii inflaţiei în octombrie

Preţurilede consum au crescut cu 0,55% în octombrie faţă de septembrie, iar rata anualăa inflaţiei a urcat la 7,88%, după ce au fost înregistrate scumpiri importantela unele alimente, iar deprecierea leului a determinat creşterea costurilorpentru servicii, reiese din datele publicate de INS.

Datele publicate miercuri deInstitutul Naţional de Statistică (INS) sunt în linie cu estimările analiştiloreconomici chestionaţi de MEDIAFAX, care se aşteptau la creşteri ale preţurilorcuprinse între 0,4 şi 0,7% în termeni lunari şi 7,7% şi 8,1% pentru rataanuală.

În octombrie faţă de septembrie, creşterea inflaţiei a fost determinatăîn cea mai mare parte de scumpirea alimentelor cu 0,82%, dar şi de depreciereauşoară a leului, care a contribuit la creşterea costurilor cu serviciile de0,67%. Avansul preţurilor la mărfurile nealimentare a fost unul mai moderat, de0,29%.

Potrivit cursurilor medii afişate de banca centrală, moneda naţionalăs-a depreciat luna trecută cu aproape 0,4% în raport cu euro, de la 4,2642lei/euro în septembrie la 4,2798 lei/euro în octombrie.

În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare creştere a preţurilor afost înregistrată la cartofi, care s-au scumpit cu 12%, dar şi la ouă, careputeau fi cumpărate la preţuri cu 7% mai mari.

Alte creşteri importante la preţurile produselor alimentare au mai fostraportate la uleiul comestibil, care s-a scumpit cu aproape 5%, dar şi la făină,unde preţurile au fost cu 2% mai mari.

În categoria serviciilor, cele mai mari creşteri de preţuri au avut locpentru transportul cu CFR, unde tarifele au urcat cu aproape 5%, urmate de celepentru transportul urban, unde creşterea a fost de aproape 2%. O scumpire aserviciilor cu 1% a fost raportată în cinematografe, teatre, muzee şi pentrucheltuieli cu învăţământul şi turismul.

La mărfurile nealimentare, cel mai semnificativ avans al preţurilor aavut loc la energia termică, unde costurile au fost cu 2% mai mari, în restfiind înregistrate modificări de preţ modice, în limita unui punct procentual.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (noiembrie2009 - octombrie 2010) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2008 - octombrie2009) determinată pe baza IPC a fost de 5,6%, iar cea determinată pe bazaindicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) de 5,5%.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest de la 7,8% la8,2%, deşi ţinteşte o rată anuală de 2,5 - 4,5% în luna decembrie 2010.

Banca centrală nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei anişi estimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la finele acestuian, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul definanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şicoordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printrecriteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentruaderarea la zona euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz