2020-02-26 19:44

Şeful Comisariatului pentru Societatea Civilă trimis în judecată de DNA, într-un alt dosar

 |  17:18

Şefulorganizaţiei nonguvernamentale Comisariatul pentru Societatea Civilă, GrigoreProdan, a fost trimis în judecată, într-un nou dosar, de procuroriianticorupţie, el fiind acuzat că a primit 60.000 de euro şi bunuri pentru ainterveni pe lângă un procuror pentru a fi pusă în libertate o persoană.

Procuroriidin cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată ainculpatului Grigore Ioan Prodan - comisar general al Comisariatului pentruSocietatea Civilă (organizaţie neguvernamentală) şi înscris ca avocat în BaroulConstituţional, cunoscut sub numele de "Baroul Bota"-, pentru traficde influenţă, în formă continuată.

PotrivitDNA, în perioada decembrie 2007 - ianuarie 2008, inculpatul Prodan Grigore Ioana pretins şi primit suma de suma de 60.000 euro, 1.000 de lei şi bunuri învaloare de peste 1.600 de euro de la o persoană cercetată într-un dosar penalal Direcţiei Naţionale Anticorupţie (denunţătoare în prezentul dosar) şi căreiaîi acorda asistenţă juridică. Inculpatul a promis că, în schimbul acestorfoloase materiale, va interveni la procurorul care instrumenta cauza, asupracăruia a lăsat să se creadă că ar avea influenţă şi-l va determina să dispunăcercetarea denunţătoarei în stare de libertate şi să adopte o soluţiefavorabilă faţă de aceasta.

Dealtfel, dosarul penal în care era cercetată denunţătoarea a fost soluţionat cutrimiterea în judecată în cursul lunii decembrie 2008. Concret, femeia a fosttrimisă în judecată, alături de primarul comunei prahovene Gorgota, directorulAdministraţiei Domeniilor Statului (ADS) Prahova şi de un fost subprefect,pentru că au retrocedat ilegal un teren agricol de 250 de hectare prin care auprodus un prejudiciu de 20 de milioane de euro. În acest proces sunt judecate14 persoane, în legătură cu un prejudiciu de 20 milioane euro în daunastatului.

Încazul Prodan, în vederea confiscării sumei de 60.000 euro, procurorii au dispusinstituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului.

Anterior,în 17 decembrie 2009, şeful organizaţiei nonguvernamentale Comisariatul pentruSocietatea Civilă, Ioan Grigore Prodan, a fost trimis în judecată de procuroriianticorupţie, într-un dosar în care este acuzat că a cerut şi primit bani şibunuri pentru a interveni pe lângă poliţişti sau magistraţi în favoarea unor persoanecercetate.

Prodana fost trimis în judecată alături de alte patru persoane care ar fi apelat laserviciile sale, anunţa Direcţia Naţională Anticorupţie.

Prodaneste acuzat de două fapte de trafic de influenţă, iar ceilalţi patru trimişi înjudecată - Remus Mincă, Sidonia Marin, Andrea-Cristina-Teodora Lider şi MişuLider - sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă.

Procuroriisusţin, în rechizitoriu, că, în lunile aprilie-mai 2009, Prodan a pretins de laRemus Mincă, Sidonia Marin şi Andrea-Cristina-Theodora Lider suma de 45.000 deeuro şi un autoturism de lux, pentru ca, în schimbul acestora, să intervină pelângă magistraţi ai Tribunalului Bucureşti şi ai Judecătoriei Sectorului 5Bucureşti şi să-i determine să pună în libertate două persoane arestatepreventiv.

"Ladata de 29 aprilie 2009, Prodan Grigore Ioan a primit autoturismul menţionat dela ceilalţi patru inculpaţi", se precizează în comunicatul DNA.

Ceade-a doua faptă imputată lui Prodan s-a petrecut, potrivit procurorilor, înperioada aprilie - octombrie 2008. Atunci, Prodan a pretins şi primit de la undenunţător suma totală de 27.000 de euro, promiţând că, în schimbul banilor, vainterveni pe lângă şefii Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai IPJMaramureş pentru ca un mandat de arestare emis pe numele denunţătorului să nufie pus în executare. În plus, Prodan a promis că va interveni şi pe lângăprocurorul de la Parchetul Tribunalului Maramureş care instrumenta dosarulpenal al denunţătorului, pentru a obţine o soluţie favorabilă acestuia.

"Procuroriiau dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobileaparţinând inculpatului Prodan Grigore Ioan până la concurenţa sumei de 52.000de euro", se mai arată în comunicatul DNA.

Prodanva fi judecat de un complet al Tribunalului Bucureşti.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine