2020-07-10 03:20

Şeful FMI în ţara noastră: Perspectivele României sunt mai bune decât ale altor state din zona euro

 |  14:51
Şeful FMI în ţara noastră: Perspectivele României sunt mai bune decât ale altor state din zona euro

PerspectiveleRomâniei sunt mai bune decât cele ale unor state din zona euro care întâmpinădificultăţi, întrucât deficitul bugetar a scăzut semnificativ şi economia îşirevine, astfel că riscurile s-au redus, a declarat pentru MEDIAFAX şefuluimisiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

"Începemsă resimţim revenirea creşterii economice şi observăm, de asemenea, o reduceresemnificativă a deficitului. Aceşti doi factori reduc riscul pentru România. Şirăspunsul meu este, da, cred că perspectiva privind situaţia din România estemai bună decât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăţi", aspus Franks, întrebat dacă situaţia din România este mai bună decât în ţăriprecum Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia.

ReprezentantulFMI a explicat că prima de risc a României este mai scăzută decât în acestestate, întrucât România a luat deja "măsuri semnificative" pentru aieşi din criză.

"ÎnRomânia au fost luate măsuri foarte dure în iulie pentru reducerea deficitulubugetar. Veniturile bugetare cresc, iar chetuielile scad. Prima de risc pentruRomânia a scăzut pe pieţele internaţionale din momentul în care au fost luateaceste măsuri, pentru că pieţele internaţionale ştiu că România se află într-osituaţie mult mai sustenabilă acum", a arătat Franks.

Ela explicat că, prin măsurile structurale adoptate, situaţia fiscală a Românieis-a schimbat din una "explozivă" într-una care permite deficituluibugetar să coboare la sub 3% în 2012.

"Aceastaeste o schimbare uriaşă. Anumite reforme structurale au fost deja adoptate încadrul programului şi altele urmează să fie aprobate, precum legea salarizăriiunitare, reforma pensiilor şi legea responsabilităţii fiscale. Acestea au unimpact uriaş asupra percepţiei pieţelelor internaţionale despre cât desustenabilă este România. Ele se uită la aceste măsuri şi spun: Nu iau doarmăsuri de constrângere, ci îşi construiesc acţiunile astfel încât să nu aibăprobleme în viitor", a continuat Franks.

Referitorla decaraţiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, privindsituaţia mai multor ţări, printre care şi România, Franks a spus că acesta s-areferit la statele care au întâmpinat dificultăţi în trecut şi au căutatasistenţă de la FMI.

"Credcă el a vorbit despre faptul că, atunci când un stat caută asistenţă de laFond, ar putea fi într-un pericol iminent, dar acum acel pericol nu mai există.Directorul general se referea în mod evident la motivul pentru care statelecaută iniţial asistenţă de la Fond, iar state cu o situaţie nesustenabilă,precum Ungaria, România şi Letonia, au căutat asistenţă de la FMI. Aceste statepe care le-a dat ca exemplu sunt state care au cerut asistenţă de la FMI acumdoi ani şi, în orice caz, aceste ţări nu sunt în pericol de faliment", aspus Franks.

Directorulgeneral al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, adeclarat miercuri într-un interviu acordat postului elveţian TV TSR că niciunstat stat european nu riscă să intre în faliment, însă există ţări maivulnerabile, precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România şi altele, undetrebuie implementate politici mai dure.

"Ceeace este dramatic, şi vorbesc de state precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria,România etc, state în care trebuie redresată situaţia - nu putem continua aşadeoarece încetarea plăţilor este iminentă, prăpastia este chiar în faţă - suntcele care pătimesc mai mult, sunt cele mai vulnerabile", a afirmatStrauss-Kahn.

Următoareatranşă de la FMI, de 769 milioane DST (circa 870 milioane euro), va fi eliberatăla mijlocul lunii ianuarie, dacă Guvernul va îndeplini condiţiile asumate înscrisoarea de intenţie, printre care aprobarea bugetului pe 2011 şi a legiisalarizăii unitare, plata arieratelor şi promulgarea reformei pensiilor.

Româniaare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiareinternaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România aprimit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de3,65 miliarde euro de CE.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz