2020-02-16 21:52

Senatul a respins un proiect privind “comemorarea dezrobirii romilor din România”

 |  15:44
Senatul a respins un proiect privind “comemorarea dezrobirii romilor din România”

Senatoriiau respins, miercuri, o iniţiativă legislativă prin care se propunea"comemorarea dezrobirii romilor din România" la data de 20 februariea fiecărui an, proiect care îl are ca iniţiator pe deputatul Nicolae Păun,reprezentant al Partidei Romilor "Pro-Europa".

Propunerealegislativă privind comemorarea dezrobirii romilor din România, dezbătută deSenat în calitate de primă Cameră sesizată, primise un raport favorabil, cuamendamente, din partea Comisiei sesizate în fond, Comisia pentru drepturileomului, raport care a fost, însă, respins de senatori cu 36 de voturi"împotrivă", 20 de voturi "pentru" şi 7 abţineri.

Senatula respins, de asemenea, proiectul de act normativ cu 37 de voturi"împotrivă", 13 voturi "pentru" şi 12 abţineri.

Potrivitiniţiativei legislative, Ministerul Educaţiei ar fi urmat să introducă înprograma şcolară perioada de robie a romilor din istoria României, iarMinisterul Culturii, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale arfi avut posibilitatea să sprijine material şi financiar organizarea demanifestări publice, acţiuni social-culturale dedicate comemorării acesteizile.

Încadrul dezbaterilor la proiectul de lege, liderul senatorilor PNL, PuiuHaşotti, a anunţat că el va vota împotriva iniţiativei legislative, adăugândînsă că nu are niciun fel de antipatie faţă de niciun fel de neam, de popor.

Ela precizat că termenul "ţigan" nu este deloc peiorativ sau jignitor,provine din limba greacă bizantină şi înseamnă "străinul de lângănoi".

Haşottia menţionat că Ioan Budai Deleanu a scris "Ţiganiada", că JohannStrauss a compus "Voievodul ţiganilor" şi că Nicolae Grigorescu apictat "La ţigănci".

Liberalula arătat că aceeaşi denumire, "ţigani", există la germani, maghiari,francezi, portughezi şi la spanioli.

Ela opinat că Guvernul român, în timpul preşedintelui Ion Iliescu, a făcut ogreşeală când a acceptat schimbarea denumirii din "ţigan" în"rom", el adăugând că, potrivit tradiţiei istorice, un popor nutrebuie desemnat într-un fel pentru că aşa doreşte el să fie desemnat.

"Nuromânii i-au înrobit pe ţigani, nici locuitorii din Ţara Românească, nici dinTransilvania şi niciun european", a subliniat el.

SenatorulPNL a arătat că ţiganii au venit în România în secolul al XIII-lea, odată cumarea invazie tătară, ca robi ai tătarilor.

"Secunosc sute de cazuri în care ei, neputându-şi plăti anumite dări, ei cereau săfin robiţi", a adăugat Haşotti.

Ela declarat că în proiectul de lege se vorbeşte despre comemorarea dezrobiriiromilor, în condiţiile în care dezrobirea a fost a ţiganilor.

Deasemenea, el a criticat folosirea termenului "comemorare" în loculcelui de "aniversare", subliniind că se aniversează ceea ce estepozitiv şi se comemorează ceea ce este negativ.

Larândul său, senarorul PDL Radu Berceanu a spus că schimbarea denumirii dinţigani în romi s-a făcut în urma unei rezoluţii a Adunării Parlamentare a ConsiliuluiEuropei care nu s-a bazat, la vremea respectivă, pe "lucruri preaştiinţifice".

Ela menţionat că România şi-a însuşit acestă schimbare din dorinţa de a faceprimii paşi către aderarea la Uniunea Europeană.

"Nuputem să mergem pe ideea că romii au fost dezrobiţi, pentru că nu romii au fostdezrobiţi, ci ţiganii", a atenţionat senatorul PDL.

Ela mai spus că România nu trebuie să facă, prin adoptarea acestei iniţiativelegislative, un pas către o direcţie pe care nu o poate susţine ştiinţific,chiar în condiţiile în care există o perioadă în care au existat sensibilităţila nivel european în privinţa romilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine