2019-10-18 05:21

Senatul a validat lista membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. VEZI CINE SUNT ALEŞII

 |  12:38
Senatul a validat lista membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. VEZI CINE SUNT ALEŞII

PlenulSenatului a validat, miercuri, lista celor 11 membri nou aleşi în viitorulConsiliu Superior al Magistraturii (CSM), decizia fiind luată cu 64 de voturi"pentru" şi 60 "împotrivă".

Senatoriis-au exprimat prin vot secret, cu bile, cu privire la validarea listei noilormembri CSM.

Dintotalul de 137 de senatori, au fost prezenţi la şedinţă 124. Dintre aceştia, 64s-au pronunţat pentru validarea listei celor 11 membri nou aleşi în viitorulCSM şi 60 "împotrivă".

Întimpul dezbaterilor, PDL a anunţat, prin Cristian Rădulescu, liderul de grup,că se pronunţă pentru invalidarea listei.

PSDşi PNL au optat pentru validarea listei, susţinând că este o chestiune de formă,nu de fond.

Liderulsenatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a propus, la începutul dezbaterilor, caSenatul să se pronunţe prin vot doar asupra unei părţi din lista transmisă deCSM, care cuprinde numele magistraţilor care, în opinia democrat-liberali,îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.

Ela spus că trei dintre magistraţi au un mandat în completare, iar mandatele lornu au fost transmise Senatului pentru validare, existând în cazul acestora oprelungire din oficiu a mandatului.

"Nudorim să validăm prin votul nostru o asemenea situaţie", a subliniatRădulescu.

Democrat-liberalula propus plenului Senatului să se facă "o validare parţială" alistei, prin care să fie validaţi doar opt din cei 11 magistraţi.

Ela spus că decizia privind mandatul celorlalţi magistraţi va putea fi luatăulterior.

CristianRădulescu a atenţionat că, dacă plenul Senatului va invalida acestă propunere,senatorii democrat-liberali vor vota împotriva întregii liste.

Propunereasa ca senatorii să facă o validare parţială a listei nu a fost supusă la vot depreşedintele Senatului, Mircea Geoană, după ce senatorii opoziţiei l-auavertizat pe Geoană că astfel ar încălca legea.

SenatorulPSD Ioan Chelaru a subliniat că Senatul este chemat să valideze sau să nuvalideze lista de magistraţi înaintată de CSM.

Ela spus că senatorii nu pot să cenzureze voinţa magistraților şi că oriceintervenţie în conţinutul listei ar reprezenta o ingerință crasă aLegislativului în treburile unei alte puteri a statului.

"Vomvota lista aşa cum ea ne-a fost trimisă de magistraţii acestei ţări", asubliniat senatorul PSD.

VicepreşedinteleSenatului, Teodor Meleşcanu (PNL), care a precizat că vorbeşte în numelegrupului său parlamentar, a menţionat că ar fi o chestiune inacceptabbilă dacăSenatului României ar încălca prevederile legale şi să intervină în alcătuirealistei de magistraţi.

"Suntemgata să dăm un vot favorabil pentru validarea listei propuse de CSM", aanunţat liberalul.

Ela subliniat că dacă, ulterior, se va constata, printr-o hotărârejudecătoreasacă definitivă, că în cazul vreunuia dintre viitorii membri CSM vaexista o situaţie de incompatibilitate, în acest caz va putea funcţionaprocedura revocării individuale.

Meleşcanua arătat că, dacă există probleme cu unele nume de pe listă, nu este sarcinasenatorilor să se implice în activitatea puterii judecătoreşti, iar Senatul sădecidă "ce e bine şi ce e rău".

Larândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a spus că personal nu poatesă îşi dea girul pentru o ciopărţire a listei de magistaraţi "pepreferinţe politice" deoarece acesta ar fi un abuz procedural.

Înurma scrutinului pentru alegerile CSM din 1 noiembrie, au fost aleşi candidaţidin partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: judecător Lidia Bărbulescu -69 voturi, iar judecător Mircea Bucurel Aron - 62 voturi. Judecătorii aleşi dinpartea curţilor de apel sunt: judecător Dan Lupaşcu - 461 voturi; judecătorAlexandru Şerban - 383 voturi; judecător Nicolae Horaţius Dumbravă - 313voturi, iar din partea tribunalelor: judecător Adrian Toni Neacşu - 331 voturi.

Dinpartea judecătoriilor au fost aleşi, după al doilea tur de scrutin din 5noiembrie, Marius Tudose Badea de la Judecătoria sectorului 3 Bucureşti - 1.144voturi şi Cristi Vasilică Danileţ de la Judecătoria Oradea - 941. Din primultur, a fost ales din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel procurorulGeorge Bălan - 90 voturi; din partea parchetelor de pe lângă tribunaleprocurorul Oana Schmidt Haineală - 153, iar din partea parchetelor de pe lângăjudecătorii procuror Dan Nicolae Chiujdea - 607 voturi.

Urmarea contestaţiei judecătoarei Dana Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj,Tribunalul Bucureşti a decis, în 3 decembrie, să anuleze Hotărârile nr.1/06.08.2010 (în parte) şi nr. 2/24.08.2010 ale Comitetului Electoral Centralal Curţii de Apel Bucureşti şi a obligat Curtea de Apel Bucureşti să emită o nouăhotărâre prin care "să modifice Hotărârea nr. 1/06.08.2010 în sensulrespingerii candidaturii judecătorului Dan Lupaşcu, pentru alegerea în funcţiade membru al CSM". Sentinţa poate fi atacată cu recurs.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-05-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray