2020-07-02 09:49

Senatul aprobă cota unică de impozitare de 10%

 |  14:10
Senatul aprobă cota unică de impozitare de 10%

Senatoriiau adoptat, marţi, cu 45 de voturi "pentru", 31 de voturi"împotrivă" şi 8 abţineri, un proiect de lege iniţiat de parlamentariPDL, prin care cota unică de impozitare este diminuată de la 16% la 10%.

Propunereaadoptată de Senat prevede modificarea articolului 43 din Codul Fiscal,stabilind că, pentru veniturile impozabile din activităţi independente,salarii, cedarea folosinţei bunurilor, pensii, investiţii, activităţi agricole,premii şi alte surse, cota de impozit este de 10%.

Iniţiativanu face referire şi la impozitul pe profit.

Printreiniţiatori se regăseşte şi senatorul PDL Ion Ariton, actualul ministru deFinanţe.

Unuldintre iniţiatori, Iulian Urban, a argumentat că diminuarea la 10% a coteiunice de impozitare va duce la majorarea încasărilor la bugetul de stat, dar vagenera şi creştere economică, prin relaxarea fiscală.

SenatorulPDL a afirmat că, în condiţiile în care fiscalitatea a fost redusă semnificativîn ţările din regiune, România poate combate migrarea marilor investitori înţările vecine doar prin reducerea fiscalităţii, întrucât la nivelulinfrastructurii nu poate concura.

MinisterulFinanţelor, prin secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a precizat că Guvernulnu susţine iniţiativa, motivul fiind impactul bugetar negativ, de aproximativ1% din PIB.

Propunereaformulată de senatorii PDL a fost sprijinită şi de grupurile PSD şi PNL.

Liderulsenatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat că social-democraţii vor susţineiniţiativa lui Urban de a "intra în contradicţie" cu linia fiscală aGuvernului.

SenatorulPNL Dan Radu Ruşanu a afirmat că liberalii susţin scăderea cotei unice, atâtpentru impozitul pe venit, cât şi pentru cel pe profit.

SenatorulPDL Cristian Rădulescu a contraargumentat că diminuarea cotei unice va lăsabugetul de stat descoperit, pentru o perioadă de aproape un an, încasărilediminuate neputând fi acoperite.

Ruşanui-a replicat lui Rădulescu, afirmând că, dacă Guvernul va încheia un nou acordcu FMI în 2011, se poate folosi eventualul împrumut pentru a asigura"plasa de siguranţă" pentru "perioada inerţială" de 8-11luni în care încasările la buget ar putea fi diminuate prin scăderea coteiunice.

Senatuleste prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, forul decizional fiindCamera Deputaţilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz