2020-07-04 15:51

Senatul interzice clonarea umană, sub pedeapsa închisorii între 3 şi 7 ani

 |  14:53
Senatul interzice clonarea umană, sub pedeapsa închisorii între 3 şi 7 ani

Senatorii auadoptat, marţi, un proiect de lege care interzice clonarea umană, dar şi unelepractici de creştere şi dezvoltare a embrionilor umani, cu excepţiafertilizării in vitro.

Legea privindinterzicerea clonării şi a aplicaţiilor biomedicinei care încalcă drepturileomului şi demnitatea umană a fost adoptată de Senat cu 99 voturi favorabile,trei "împotrivă" şi două abţineri, aceasta fiind iniţiată de maimulţi deputaţi şi senatori aparţinând tuturor grupurilor parlamentare.

Legea interziceclonarea umană, definită ca reproducere asexuată, realizată prin introducereade nuclee ale unor celule somatice într-un ovocit fertilizat sau nefertilizatal cărui nucleu a fost îndepărtat sau inactivat, în vederea producerii unuiorganism viu, aflat în orice stadiu de dezvoltare, care are o constituţiegenetic umană sau un genom uman predominant.

Celula somaticăeste definită ca celulă diploidă (care are un set complet de cromozomi)obţinută sau derivată dintr-un corp uman viu sau mort, aflată în orice stadiude dezvoltare.

Legea interzice,de asemenea, implantarea embrionului uman în corpul unei femele de animal,creşterea şi dezvoltarea unui embrion uman creat în alt mod decât fertilizareain vitro şi creşterea şi dezvoltarea unui embrion uman în exteriorul corpuluiunei femei pentru o perioadă mai mare de 14 zile.

Sunt interziseşi plasarea unui embrion obţinut ilegal în corpul unei mame purtătoare,comerţul cu embrioni umani, precum şi comerţul cu gameţi umani, pentruobţinerea unui folos patrimonial injust.

Clonarea umanăse pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani. Celelalte aplicaţii ale medicineiinterzise de lege se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, iar când încauză sunt implicaţi şi medici şi asistenţi medicali acestora li se vainterzice exercitarea profesiei respective.

Proiectul delege urmează să fie dezbătut, cu putere decizională, şi de Camera Deputaţilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz