2020-02-25 20:53

Serviciile secrete aveau o hartă detaliată cu mişcările lui Osama Ben Laden, după 11 septembrie 2001

 |  14:41
Serviciile secrete aveau o hartă detaliată cu mişcările lui Osama Ben Laden, după 11 septembrie 2001

Serviciilede informaţii occidentale au întocmit o hartă detaliată a mişcărilor lui Osamaben Laden în anii după atentatele de la 11 septembrie şi au fost mai aproape dea-l captura sau ucide decât s-a admis până în prezent, a declarat un fostoficial european din serviciile secrete.

Potrivitfostului oficial, care a refuzat să fie identificat, un informator din regiuneade la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan, având legături strânse cuconducerea al-Qaida, a furnizat, în 2003 şi 2004, o serie de date importanteprivind mişcările lui ben Laden. Dar informaţiile legate de locaţia sa exactăerau permanent decalate cu o săptămână, făcând imposibilă o operaţiune care săducă la capturarea sau asasinarea sa.

Ben Ladens-a întâlnit cu cel care a organizat atentatele de la 11 septembrie, KhalidSheikh Mohammed, cu câtva timp înainte de arestarea acestuia din urmă înfebruarie 2003. Liderul al-Qaida şi adjunctul său, Ayman al-Zawahiri, s-auaflat frecvent în aceeaşi zonă şi au comunicat cu regularitate.

În acesttimp, serviciile de informaţii occidentale au reuşit să creeze o hartădetaliată a mişcărilor lui ben Laden, a precizat fostul oficial. Între 2003 şi2004, ben Laden s-a ascuns în zone muntoase şi rurale din zonele tribalepakisteneze şi provincia pakistaneză Frontiera de Nord-Vest, mai dens populată.În această perioadă el ar fi trecut de mai multe ori graniţa şi în Afganistan,în pofida prezenţei acolo a zeci de mii de militari americani.

După 2004,informaţiile privind mişcările lui ben Laden s-au diminuat, a afirmat fostuloficial, care nu a explicat motivul. În prezent, ben Laden asigură "odirecţie strategică" reţelei al-Qaida şi se implică mai puţin înoperaţiunile curente ale organizaţiei teroriste, a adăugat el.

În urmă cuaproape nouă ani, ben Laden şi alţi membri ai conducerii al-Qaida au reuşit săscape, în pofida atacurilor aeriene americane împotriva ascunzătorilor lor dinpeşterile şi munţii din Tora Bora - aproape de graniţa cu Pakistanul. Deşi estecea mai căutată persoană din lume, foarte puţine informaţii au apărut înlegătură cu mişcările liderului al-Qaida, dincolo de un consens privind faptulcă în prezent s-ar ascunde undeva în zonele tribale ale Pakistanului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine