2020-06-06 12:12

Sistemul de coplată pentru servicii medicale va fi introdus în ianuarie 2011

 |  16:05
Sistemul de coplată pentru servicii medicale va fi introdus în ianuarie 2011

Sistemul decoplată pentru servicii medicale va fi introdus în ianuarie 2011, a anunţat,miercuri, la Guvern, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

StrategiaNaţională de Raţionalizare a Spitalelor 2010-2012, document elaborat de cătreministerul de resort, prevede introducerea coplăţii modice direct la furnizorulde servicii medicale pentru primul trimestru din 2011.

Guvernul s-aangajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană săintroducă sistemul de coplată pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilorde la obligaţia de a efectua plata să nu depăşească un nivel de 40% dintrepacienţi, conform înţelegerii cu cele două instituţii.

Proiectulprivind coplata în sistemul medical a fost prezentat Guvernului de cătreconducerea Ministerului Sănătăţii la sfârşitul lunii aprilie, darreprezentanţii Ministerului Finanţelor au solicitat atunci, în şedinţa deguvern, ca documentul să fie refăcut, atenţionând că o serie de prevederi dindocument pun în continuare presiune asupra bugetului, au relatat surseparticipante la şedinţa de guvern.

În lunamartie, Ministerul Sănătăţii anunţa că a definitivat legislaţia privindintroducerea mecanismului de coplată, prin tichetul moderator pentru sănătate,şi că proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, care va decide dacă actulpoate fi aplicat de la 1 iulie 2010.

Potrivitproiectului anunţat de minister, contribuţia personală a cetăţenilor printichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, astfel că pacienţii vorplăti consultaţii, investigaţii, spitalizarea până la o sumă cumulată abonurilor de 600 lei. Peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizărilevor fi gratuite.

În medicinaprimară, coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilorplătite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afaraprogramului de lucru de 7 ore va fi 15 lei. Consultaţia la medicul specialistdin ambulatoriu va fi plătită cu 10 lei, iar consultaţia la medicul specialistîn afara programului de lucru va fi taxată cu 20 lei.

De asemenea,consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceastareprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine