2020-02-18 00:08

Situaţie critică la Spitalul Judeţean Craiova: Nu mai sunt bani nici pentru analize

 |  16:14
Situaţie critică la Spitalul Judeţean Craiova: Nu mai sunt bani nici pentru analize

SpitalulJudeţean de Urgenţă Craiova nu mai are bani pentru realizarea analizelormedicale, iar în sala de operaţii nu mai există medicamente şi materialesanitare ceea ce ar putea duce la accidente "grave" din parteapersonalului, susţine medicul Bogdan Fănuţă, fost director medical al unităţii.

Fostuldirector medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, mediculBogdan Fănuţă, în prezent angajat al unităţii medicale, a declarat, duminică,într-o conferinţă de presă, că unitatea medicală trece printr-o perioadă"extrem de critică".

"Deaproximativ 12 ani de când am intrat în sistemul sanitar ca medic, situaţia dinacest moment este extrem de critică vizavi de pacienţi, vizavi de bolnavi şicei care se adresează Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova", a declaratBogdan Fănuţă.

Elafirmă că unitatea spitalicească nu mai are bani de medicamente sau de analizede laborator.

"Înambulatoriu situaţia este oarecum mai bună datorită faptului că acolo pacientulpoate să-şi ia o reţetă gratuită de la orice farmacie. Ceea ce se întâmplă însăîn spital este extrem de grav pentru că la ora asta nu sunt medicamente, nusunt echipamente sanitare, nu se pot face analize de laborator, nu se poateface absolut deloc niciun fel de investigaţie imagistică de înaltă performanţă,cu excepţia radiologiei", a spus fostul director medical al SJU Craiova.

BogdanFănuţă a precizat cea mai grea situaţie se înregistrează în sălile de operaţii,acolo unde nu există medicamente sau echipamente sanitare.

"Celmai dramatic este în sala de operaţii unde lipsa medicamentelor şi amaterialelor sanitare pot duce la accidente şi incidente extrem de grave dinpartea personalului. Din punct de vedere al explorărilor imagistice, în SJU, laora asta, nu se mai pot face absolut nimic, nici măcar o tomografie. Pacienţiiîşi cumpără medicamentele din momentul în care se internează până în momentulîn care se externează. Toate medicamentele se cumpără cu reţetă", aafirmat Bogdan Fănuţă.

Potrivitsursei citate, SJU Craiova are datorii de aproximativ 18 milioane de lei cătrefurnizorii de medicamente şi de materiale sanitare.

"Ultimelecifre oferite de liderul de sindicat al SJU Craiova erau undeva la 180 demiliarde de lei vechi. Toţi banii sunt către furnizorii de medicamente şimateriale sanitare", a afirmat fostul director medical al SJU Craiova.

Întrebatdacă are cunoştinţă de vreun furnizor de medicamente sau materiale sanitarecare să fi acţionat în judecată SJU Craiova pentru recuperarea datoriilor,medicul Bogdan Fănuţă a răspuns: "Din câte ştiu, nu. Singurul lucru pecare îl ştiu este că am înţeles că pe viitor vor fi foarte multe procese pentrurecuperarea banilor".

Larândul său, medicul Crsitina Calangiu de la Spitalul CFR Craiova a declarat căsituaţia este similară în toate unităţile medicale din Craiova.

"Aceiaşisituaţie este şi la Spitalul CFR, unde lucrez eu, şi la Spitalul MunicipalFilantropia şi la Spitalul 3, ultimele două aparţinând de Primăria Craiova.Sunt zile în care în spital nu se poate opera pentru că nu există anestezice.Nu este totuna să ţi se termine algocalminul două zile pe lună şi este cu totulşi cu totul altceva să nu ai anestezic pentru pacienţii care-ţi vin în urgenţăşi au nevoie de operaţie", a afirmat Cristina Calangiu.

Potrivitsursei citate, din cauza lipsei de bani şi a materialelor sanitare, angajaţiidin cadrul laboratoarelor din spitale nu mai pot face analize.

"Toateanalizele se recoltează de dimineaţă de personalul din spital, pe bază dechitanţier de către laboratoare private din oraş. Nimic nu se mai lucrează înspital. Stai şi te întrebi ce se întâmplă cu oamenii din laborator?! Dacă nuexistă o externalizare, practic acei oameni nu au obiectul muncii, pentru că înspital nu există niciun reactiv", a afirmat Calangiu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine