2019-10-16 05:15

Soţia laureatului Premiului Nobel pentru Pace este de negăsit de vineri seară

 |  13:57

Soţiadisidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2010,rămânea de negăsit duminică, la două zile după ce declarase că poliţia o vaduce să îl vadă pe soţul său, aflat în închisoare în nord-estul ţării.

LiuXia a dispărut, însoţită de poliţişti, vineri seară, la puţin timp după ce aaflat că soţului său i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace. De atunci, eanu a putut fi contactată de avocaţii săi.

"Nuam putut să o contactăm, nu ştim unde se află ea", a precizat Ding Xikui,avocatul disidentului deţinut. "Suntem îngrijoraţi în legătură cusiguranţa sa. Credem că poliţia a dus-o să îl vadă pe soţul său, dar nu avemcum să confirmmăm acest lucru", a adăugat el.

Vineriseară, la puţin timp după anunţ, Liu Xia afirmase că se află în prezenţa unorpoliţişti care i-au spus că urmează să o ducă în provincia Liaoning, unde soţulsău este încarcerat, pentru ca ea să îi transmită vestea premierii sale.

Centrulde Informaţii pentru Drepturile Omului şi Democraţie, cu sediul la Hong Kong,anunţase sâmbătă că Liu Xia sosise în provincia Liaoning (nord-estul Chinei) şică ea urmează să îşi vadă soţul duminică dimineaţă.

Înprovincia Liaoning, drumurile care duceau la închisoarea Jinzhou, unde LiuXiaobo este deţinut, erau blocate de poliţie duminică. Autorităţile nupermiteau decât trecerea oficialilor sau rezidenţilor zonei.

Reprezentanţiiînchisorii nu au răspuns la apelurile telefonice.

PremiulNobel pentru Pace pe 2010 a fost atribuit vineri lui Liu Xiaobo, "pentrueforturile sale durabile şi nonviolente în favoarea drepturilor omului înChina", potrivit comitetului Nobel norvegian.

LiuXiaobo, în vârstă de 54 de ani, execută o pedeapsă de 11 ani de închisoare, elfiind unul dintre autorii "Cartei 08", care face apel la o Chinădemocratică. El a fost condamnat pentru "subminarea puterii de stat".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray