2020-08-11 16:50

Speologii blocaţi în peşterea Cociu ar fi murit înecaţi dacă ar fi vrut să se salveze singuri

 |  17:23
Speologii blocaţi în peşterea Cociu ar fi murit înecaţi dacă ar fi vrut să se salveze singuri

Membrii echipeide salvare care i-au recuperat pe cei trei speologi clujeni blocaţi de viiturăîn peştera Cociu afirmă că aceştia au fost salvaţi de faptul că s-au retrasîntr-o galerie ferită de ape aşteptând ajutor de afară şi nu au încercat sătraverseze sifonul inundat, unde ar fi murit înecaţi.

Directorultehnic al Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, Lucian Nistor, aafirmat, vineri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că un factor determinantîn salvarea celor trei speologi clujeni a fost faptul că aceştia s-au refugiatîntr-o galerie ferită de ape.

"Cei treisunt speologi au experienţă şi experienţa şi-a spus cuvântul. În astfel desituaţii cea mai bună soluţie este să te retragi din calea apelor şi să aştepţisă treacă viitura. Dacă ar fi încercat să iasă prin sifonul inundat, lung de 30de metri, sută la sută ar fi murit. Faptul că s-au adăpostit şi au aşteptat săvină cineva după ei i-a salvat", a spus Lucian Nistor.

Cei treispeologi - două femei şi un bărbat - cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani,au rămas blocaţi, miercuri, în peştera Cociu din localitatea bihoreană Bulz,după ce au fost surprinşi de o viitură. Cei trei sunt de la Clubul Politehnicadin Cluj-Napoca şi se aflau într-o expediţie.

Ei au fost scoşidin peşteră vineri dimineaţă, în jurul orei 3.30, după ce un echipaj format dindoi scafandri a intrat după ei prin galerii. La ora 7.20 au ieşit din peşterăşi ultimii salvatori, care au evacuat echipamentele necesare intervenţiei.

Misiunea desalvare a durat mai bine de 36 de ore şi a angrenat echipe ale Inspectoratuluipentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" (ISU), ale Serviciului deSalvamont Salvaspeo Bihor şi Cluj şi ale Corpului Român Salvaspeo (CORSA). Laacţiune au participat 17 salvatori speologi de la Salvaspeo Bihor, 15 pompieridin cadrul ISU "Crişana", un echipaj SMURD şi 12 salvatori speologide la Salvaspeo Cluj.

"A fost ooperaţiune dificilă pentru că scafandrii avut de străbătut o galerie de 30 demetri închisă complet de un strat de 70 de centimetri de apă şi argilă, iaratunci când te deplasezi într-un sifon cu argilă nu vezi nimic, simţi că tescufunzi şi e foarte greu să foloseşti echipamentul", a spus preşedinteleCORSA, Ionuţ Laţcu, coordonatorul operaţiunilor de salvare.

Pentru a evacuaapa din peşteră, salvatorii au construit două baraje în amonte de intrarea însubteran şi au deviat cursul apei pentru a nu mai inunda galeriile.

Intervenţiaangajaţilor ISU a fost determinantă, salvatorii evacuând din barajele de lagura peşterii, cu ajutorul a trei motopompe, peste 3.000 de metri cubi de apă.Scăderea nivelului apei din peşteră a permis scurtarea duratei operaţiunii desalvare de la peste o săptămână, cât ar fi durat evacuarea apelor pe calenaturală, la doar 36 de ore.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz