2020-04-05 17:40

Spionul bulgar Zikolov dă România în judecată la CEDO

 |  16:10
Spionul bulgar Zikolov dă România în judecată la CEDO

MarinovZikolov, condamnat alături de Floricel Achim la 12 ani şi şase luni deînchisoare pentru spionaj, a acţionat statul român la CEDO acuzând încălcareadrepturile în timpul anchetei şi a procesului, magistraţii urmând să ia îndiscuţie plângerea după ce au apreciat că este admisibilă. Judecătorii CurţiiEuropene a Drepturilor Omului (CEDO) au apreciat că plângerea este admisibilă,astfel că o vor lua în discuţie.

În 18 iunie,Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la câte 12 ani şi şase luni de detenţiepe Marinov Zikolov şi pe Floricel Achim pentru spionaj, decizia putând ficontestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cei doi aufost trimişi în judecată, în 22 iunie 2009, de către procurorii Direcţiei deInvestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).Floricel Achim a fost judecat pentru trădare prin transmitere de secrete,instanţa stabilind în cazul său degradarea militară, iar Marinov Zikolov,pentru spionaj.

ProcuroriiDIICOT au stabilit că, în perioada 2002 - 2008, Floricel Achim şi MarinovZikolov ar fi dezvoltat un sistem clandestin în baza căruia subofiţerul românprocura din reţelele informatice ale unităţii militare unde îşi desfăşuraactivitatea informaţii secrete de stat sau documente ori date care, princaracterul şi importanţa lor, fac ca fapta să pericliteze siguranţa statuluiromân.

Acestatransmitea informaţiile cetăţeanului bulgar, care, la rândul său, le înmânareprezentanţilor statului Ucraina. Metoda de sustragere a documentelor folositede Floricel Achim "era una relativ simplă, facilitată şi de neregulileexistente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate de la unitateaunde acesta îşi desfăşura activitatea", potrivit procurorilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine