2020-08-10 11:03

Spionul George Blake, felicitat de Vladimir Putin

 |  20:32
Spionul George Blake, felicitat de Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat ieri pe agentul dublu britanic George Blake, care sărbătoreşte împlinirea a 90 de ani la Moscova, unde se bucură de o pensie liniştită, afirmând că nonagenarul face parte dintr-un “ansamblu strălucitor de oameni cu autoritate şi curajoşi”.

Erou în Rusia şi trădător în Marea Britanie, George Blake a fost recrutat de sovietici în anii 1950 şi condamnat 11 ani mai târziu la 42 de ani de detenţie de justiţia britanică pentru spionaj, după care a evadat din închisoare în 1966 şi s-a refugiat la Moscova, unde trăieşte de atunci.

Într-o iniţiativă neobişnuită, preşedintele Putin, fost agent KGB, i-a adus un omagiu lui Blake. “Dumneavoastră şi colegii dumneavoastră aţi adus o importantă contribuţie la pace asigurând securitatea şi paritatea strategică”, a declarat şeful statului, cu referire la rivalitatea dintre URSS şi SUA în timpul Războiului Rece, potrivit Kremlinului.

Potrivit Agerpres, Serviciul rus de informaţii externe (SVR) a luat la rândul său o iniţiativă puţin obişnuită, făcând elogiul lui Blake într-un comunicat intitulat “Aniversarea unei legende”.

“George Blake este un agent secret şi un antifascist care a contribuit enorm la securitatea ţării noastre”, se arată în comunicat, care mai subliniază că acest dublu agent emblematic al Războiului Rece a primit multiple decoraţii, în special Ordinul lui Lenin.

Comunist convins, Blake le-a dezvăluit sovieticilor, printre altele, existenţa unui tunel construit la Berlinde către serviciile secrete britanice şi americane pentru a asculta forţele sovietice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639582-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz