2020-04-07 11:44

Spitalul Judeţean Constanţa îşi va înjumătăţi secţiile în urma reorganizării instituţiei

 |  13:51
Spitalul Judeţean Constanţa îşi va înjumătăţi secţiile în urma reorganizării instituţiei

Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va rămâne cu numai21 de secţii din cele 44 existente în prezent în urma reorganizării unităţiispitaliceşti, iar numărul de paturi va fi redus de la 1.300 la 1.065.

Directorul spitalului, Dan Căpăţână, a declarat,miercuri, într-o conferinţă de presă, că s-a ajuns în situaţia reorganizăriiunităţii spitaliceşti deoarece banii de la Casa Judeţeană de Asigurări deSănătate se îndreaptă cu precădere către salariile angajaţilor şi nu mai rămânfonduri pentru achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare.

"De la 1 iulie la 31 decembrie 2010 SpitalulJudeţean Constanţa are un buget de la Casa de Asigurări de 35 milioane de lei.Salariile tot în această perioadă reprezintă 36,5 milioane de lei. Vorbescexclusiv de contractul cu Casa şi nu vreau să existe confuzii pentru că estesingura finanţare care-mi permite plata salariilor, a medicamentelor şi amaterialelor sanitare. Existând această situaţie care înseamnă că salarilereprezintă 105,5 % din bugetul spitalului, evident că în discuţiile avute cuConsiliul Judeţean şi Consiliul de Administaţie a trebuit să luăm deciziarestructurării astfel încât să putem plăti salarii, să efectuăm serviciimedicale şi asta înseamnă o structură mai mică în ceea ce priveşte numărul depaturi şi ca număr de personal", a declarat Dan Căpăţână.

El a precizat că la data de 29 iulie va avea loc oîntrunire a Consililului de Administraţie al unităţii spitaliceşti în care vorfi analizate propunerile medicilor şefi de secţie în privinţa reorganizăriispitalului, iar în 30 iulie ar putea avea loc o altă şedinţă în care să fiediscutate propunerile sindicaliştilor pe acest subiect.

"S-au tot primit propunerile de la medicii şefi desecţie, toate fără excepţie, au o mare hibă, nu pun în spatele lor niciun felde fundamentare financiară. Restructurarea am făcut-o pe criterii obiective, peindicatorii secţiilor, pe indicele de utilizare a paturilor, am stat zile şinopţi pentru a face calcule. Am imaginat o structură la 1.065 de paturi faţă de1.300. Am mai făcut o comasare de secţii. Erau 44 de secţii, vor fi 21. Fiecaresecţie avea medic şef de secţie cu indemnizaţia respectivă, asistentă şefă cuindemnizaţia respectivă, ture şi gărzi. Am preferat să comasăm secţii, deexemplu, o Secţie Medicală va avea înglobat un compartiment deGastroenterologie, de Diabet, de Hematologie care erau secţii, astfel că va fiun singur şef de secţie, o singură asistentă şefă şi în felul acesta vomoptimiza costurile", a explicat directorul spitalului.

El a mai spus că în procesul de restructurare s-a ţinutcont de un nou act normativ realizat de Ministerul Sănătăţii, aflat în prezentîn dezbatere publică, ce prevede un medic la 15 paturi la specialităţilechirurgicale şi cele medicale, faţă de un medic la zece paturi cum era înprezent.

De asemenea, Dan Căpăţână a menţionat că săptămânaviitoare vor fi primite propunerile din partea Facultăţii de Medicină dinConstanţa privind noii şefii de secţii, iar aceste propuneri vor fi avizate decătre manager şi aprobate de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, iarapoi, fiecare şef de secţie va decide personalul disponibilizat.

Directorul spitalului a mai menţionat că nu s-ar fi ajunsîn această situaţie dacă finanţarea din partea Casei Judeţene de Asigurări arfi fost cu 25 % mai mare decât este în prezent.

"Dacă aveam o finanţare cu 25 % mai mare de la Casănu ne mai băteam capul să facem reorganizări. Dar discutăm pe cifre, aceastaeste finanţarea de la Casă, Casa atâtea servicii doreşte să cumpere, iar noi nuputem să ţinem o structură aşa de mare pentru ce finanţrea primim pentruserviciile produse", a menţionat directorul unităţii.

Conform noii organigrame, personalul medical din cadrulSpitalului Judeţean Constanţa va fi format din 1338 de persoane, dintre care205 medici, 718 asistente şi 262 de infirmiere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine