2020-06-05 22:35

Statele Unite încearcă de trei ani să retragă uraniu îmbogăţit din Pakistan

 |  15:00
Statele Unite încearcă de trei ani să retragă uraniu îmbogăţit din Pakistan

StateleUnite încearcă în zadar, din 2007, să retragă uraniu puternic îmbogăţitdintr-un reactor nuclear din Pakistan, existând temeri că ar putea fi deturnatpentru fabricarea unei "arme ilegale", informează New York Timescitând documente obţinute de WikiLeaks.

NewYork Times nu precizează în ce constau eforturile Statelor Unite şi nici desprece "armă ilegală" ar fi vorba sau dacă ar exista riscul să fiefabricată în Pakistan ori în altă parte.

"Începânddin 2007, Statele Unite au depus eforturi secrete, până acum în zadar, pentruretragerea uraniului îmbogăţit de la un laborator de cercetare din Pakistan,existând temeri că ar putea fi deturnat pentru fabricarea unui dispozitivnuclear ilegal", precizează ediţia online a New York Times.

"Înmai 2009, ambasadorul SUA la Islamabad, Anne W. Patterson, a raportat căPakistanul refuza o vizită a experţilor americani pentru că, potrivit unuioficial pakistanez, presa consideră retragerea acestui combustibil dreptconfiscarea de către Statelor Unite a armelor nucleare din Pakistan",conform documentelor obţinute de WikiLeaks.

Oficialide la Washington evocă frecvent ipoteza că arsenalul nuclear al Pakistanuluiriscă să ajungă în mâinile teroriştilor sau să fie trimis în străinătate.

Pakistanul,un aliat-cheie al SUA în combaterea terorismului, a plătit un preţ mare: înultimii trei ani, talibanii asociaţi cu reţeaua al-Qaida efectuează o campaniede atentate soldată cu 4.000 de morţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-06-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine