2020-02-28 14:51

Streinu-Cercel: Peste 4,1 la sută dintre bucureşteni au imunitate pe viaţă la infecţia cu West Nile

 |  15:14
Streinu-Cercel: Peste 4,1 la sută dintre bucureşteni au imunitate pe viaţă la infecţia cu West Nile

Peste 4,1 lasută dintre bucureşteni au imunitate pe viaţă la infecţia cu virusul West Niledupă epidemia din 1996, potrivit unor studii realizate de specialiştii românişi de la CDC Atlanta, după infecţia de acum 14 ani, a declarat, marţi,secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

"Ceicare au trecut prin epidemia de acum 14 ani au căpătat imunitate pe viaţă.Studiile făcute de specialiştii Institutul «Matei Balş» în 1997, la un an de laepidemie,împreună cu experţi ai CDC Atlanta, arată că 4,1 la sută dintrebucureşteni au imunitate după epidemia din 1996. Boala din acest sezon estesporadică, cele mai afectate categori de vârstă fiind cele de peste 50 de anişi cu suferinţe cronice", a spus profesorul Streinu-Cercel.

Imunizareaîn celelalte zone afectate de epidemia din 1996 a fost de 0,9 la sută, aprecizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

"Deaceea, în acest moment nu putem vorbi de riscul unei epidemii. Infecţia cu West Nile este în România endemică şi nu adusă din alteţări. După infecţia din 1996, România a pus în funcţiune un sistem-santinelăcare supraveghează continuu bolile cu simptomatologie specifică infecţieitransmise de ţânţarul Culex. De aceea, putem vorbi de 80 de suspecţi care aufost investigaţi în luna august", a mai spus secretarul de stat.

Infecţiaeste transmisă numai de ţânţarul Culex. Aceşti ţânţari se infectează de lapăsările migratoare. Boala nu se transmite de la om la om. Mai mult, dacă unţânţar sănătos înţeapă un om bolnav, insecta nu se va îmbolnăvi, a adăugatAdrian Streinu-Cercel.

El aprecizat că nu există un vaccin împotriva infecţiei cu West Nile, medicii tratând simptomele bolii. Astfel, dacă boala areaspectul unei viroze, medicii vor acorda tratament specific virozelor. Dacăboala are manifestare neurologică, tratamentul va fi dat în funcţie de acestesuferinţe, a adăugat medicul specialist.

"În acestmoment nu există un riscul apariţiei unei epidemii", a subliniatStreinu-Cercel.

În Româniaau fost confirmate şapte cazuri de infectare cu virusul West Nile. Două dintre persoanele infectate au decedat, acestea avândvârste peste 70 de ani şi boli cronice preexistente. Unul dintre cei care audecedat era din Bucureşti, iar celălalt din Constanţa.

În plus, laalte două persoane a fost confirmat virusul, dar pentru un diagnostic deprecizie este făcut încă un test, rezultatele acestor probe fiind aşteptatepână la sfârşitul săptămânii. O a treia persoană este în curs de evaluare.

Maladia afost înregistrată în Bucureşti şi judeţele Alba, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu şi Teleorman. Toţi bolnavii au vârstepeste 30 de ani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine