2020-02-24 14:50

Super-bacteria rezistentă la antibiotice ameninţă lumea. OMS a cerut monitorizarea ei

 |  11:27
Super-bacteria rezistentă la antibiotice ameninţă lumea. OMS a cerut monitorizarea ei

Organizaţiaaverizează că zonele cele mai vulnerabile sunt locurile publice şi în modspecial spitalele, laboratoarele, şi cabinetele veterinare. Super-bacteria carepune pe jar autorităţile sanitare a apărut în sudul Asiei şi a fostidentificată ulterior şi în Marea Britanie, transmite Realitatea.net.

După pandemia de gripăporcină, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a trimis o alertă globală din cauzaunei super-bacterii. OMS a cerut autorităţilor sanitare din toată lumea sămonitorizeze cu maximă atenţie o nouă bacterie rezistentă la majoritateaantibioticelor. Alerta a fost dată după apariţia unui studiu care semnalează pericolul. Revistade specialitate The Lancet a reuşit să identifice o nouă genă, care permiteunor tipuri de bacterii sa fie extrem de rezistente şi aproape imposibil devindecat. Organizaţia averizează că cele mai vulnerabile zone sunt locurile publice şi înmod special spitalele, laboratoarele, şi cabinetele veterinare. Super-bacteriacare pune pe jar autorităţile sanitare a apărut în sudul Asiei şi a fostidentificată ulterior şi în Marea Britanie.

Potrivit studiului, bacteriaa fost adusă în spitalele din Marea Britanie de persoane care au călătorit înAsia de Sud pentru îngrijiri medicale.Bacteria produce enzima de tip "New Delhimetalo-beta-lactamază" (NDM-1) şi a fost identificată prima dată în 2008,de profesorul Timothy Walsh, la un pacient suedez care fusese tratat în India.

Enzima se ataşează de altebacterii, pe care le face rezistente la antibiotice, printre acesteanumărându-se cele care produc tuberculoza, holera şi infecţiile urinare. În lipsaunui tratament corespunzător, bacteria poate fi fatală pentru cel care ocontaminează.

Un belgian de origine pakistaneză şi-a pierdut dejaviaţa. El afost internat la spital cu o plagă deschisă în urma unui accident rutier, însămedicii pakistanezi nu au mai avut ce să îi facă, deoarece era deja infectat cuNDM-1.

Europa nu este pregatită corespunzător pentru a facefaţă ameninţării la adresa sănătăţii publice reprezentate de bacteriilerezistente la antibiotice.

"Ultimele cuprivire la raspandirea rapidă a unei bacterii rezistente la medicamenteprovoacă o reacţie de alertă legată de natura şi magnitudinea problemei cu carene confruntăm", afirma, intr-un comunicat, profesorul Giuseppe Cornaglia,presedintele Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase.

Potrivit studiuluipublicat în revista britanică The Lancet Infectious Diseases, cercetătoriiau izolat 37 de pacienţi în Marea Britanie, mulţi dintre ei care călătoriserăîn India şi Pakistan pentru operaţii estetice.

"NDM-1 are potenţialulde a se transmite la nivel mondial. Este necesară o supravegherecoordonată", avertizează autorii studiului, explicând că numeroşi pacienţieuropeni şi americani apelează la servicii de chirurgie estetică în India.NDM-1 rezistă practic la toate tipurile de antibiotice, inclusiv lacarbapenem, folosit de obicei în cazuri de infecţii grave."Cu acest gen de bacterie, practic am epuizat antibioticele. Doar douătipuri de antibiotice o pot combate, iar unul nu a fost foarte eficient. Nu vormai exista antibiotice disponibile în următorii zece ani. Dacă seva permite perpetuarea acestor infecţii fără tratamente adecvate, vom asista lao anumită mortalitate", avertizează Walsh."Ne trebuie un mecanism de supraveghere la scară globală şi noiantibiotice pentru astfel de bacterii", subliniazăspecialistul.Cel puţin 44 de cazuri de NDM-1 au fost depistate în statul indian Tamil Nadu,26 în statul Haryana, precum şi în Bangladeshşi Pakistan.Profesorul Johann Pitout a declarat că astfel de cazuri au fostdepistate şi în Statele Unite, Olanda, Australia şi Canada,la persoane care beneficiaseră de servicii medicale în India.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine