2019-08-17 13:52

UPDATE Doi români morţi în Algeria

 |  08:28
UPDATE Doi români morţi în Algeria

UPDATE, ora 16: 19. Încă un român a murit în Algeria, fiind a doua victimă din ţara nostră printre muncitorii care lucrau la instalaţia de exploatare a gazelor, informează RTV. Premierul Victor Ponta a anunţat sâmbătă că un cetăţean român şi-a pierdut viaţa în complexul petrolier atacat de islamişti, în Algeria.

Iniţial, MAE a anunţat sâmbătă că cinci români au fost implicaţi în criza ostaticilor din Algeria, patru dintre ei fiind salvaţi, în timp ce al cincilea - un bărbat de 36 de ani, din Bărcăneşti (Prahova) - a fost ucis.

Unul dintre prizonierii români a reuşit să scape cu ajutorul unui telefon mobil. Ministerul de Externe a făcut public faptul că ostaticul a reuşit să contacteze misiunea diplomatică română chiar în timpul atacului terorist. Oficialii l-au îndrumat tot timpul cum trebuie să procedeze pentru a-şi salva viaţa.

UPDATE ora 12.28: George Iachim, unul dintre cei patru români care au supravieţuit atacului terorist din Algeria, povesteşte, într-un scurt interviu acordat televiziunii publice algeriene, preluat de Ştirile ProTV, cum a reuşit să rămână în viaţă, împreună cu un alt coleg român.

Potrivit Ştirilor ProTV, George Iachim trăieşte în Constanţa. În profilul de pe Facebook al acestuia se arată că este divorţat şi are o fetiţă.

George Iachim a povestit cum a reuşit să scape cu viaţă, împreună cu un alt coleg, tot român, cei doi baricadându-se într-un birou.

"Miercuri dimineaţă mă aflam în afara biroului şi am văzut când au venit teroriştii. Au început să tragă în paznicii care se aflau la poarta companiei. După asta au intrat în birourile clădirii şi au început să ia ostatici. M-am baricadat împreună cu un alt coleg, tot din România, într-unul din birouri, am încuiat uşa şi am blocat-o cu un mobilier...", a spus Iachim.

Întrebat ce părere are despre intervenţia forţelor armate ale Algeriei, românul a spus ca înţelege faptul că soldaţii nu aveau cum să intervină mai repede pentru a-i salva.

"Ce au făcut ei (armata) a fost în regulă, pentru că a fost o situaţie foarte grea, una în care au fost implicaţi ostatici, şi nu putea interveni aşa de repede.. Însă în final am aflat că ostaticii din acea zona sunt OK. Ieri am aflat că armata a intervenit şi i-a eliberat pe cei de acolo, ceea ce este minunat, pentru că am mulţi prieteni acolo şi m-am temut pentru vieţile lor", a mai spus Iachim.

Premierul Victor Ponta a anunţat, sâmbătă, că un cetăţean român şi-a pierdut viaţa în Algeria.

Patru români au reuşit să scape cu viaţă în urma atacului terorist.

 

UPDATE ora 11.10: Românul care a fost ucis în criza ostaticilor din Algeria era din localitatea prahoveană Bărcăneşti, avea 36 de ani şi un copil în vârstă de 6 ani, iar soţia sa este însărcinată.

Potrivit unor surse locale, bărbatul ucis în Algeria este Ionuţ Tiberiu Costache, din Bărcăneşti, localitate aflată lângă Ploieşti.

Bărbatul, care era inginer, avea 36 de ani şi lucra pe o platformă petrolieră aflată la graniţa dintre Libia şi Algeria, înainte de a pleca în străinătate el fiind angajat la rafinăria Petrobrazi.

Ionuţ Tiberiu Costache era căsătorit şi avea un băieţel în vârstă de 6 ani, iar soţia sa este însărcinată în luna a şaptea.

 

Ministerul Afacerilor Externe va suporta costurile cu repatrierea românilor, care se aflau în complexul de la In Amenas, din estul Algeriei, atacat de o grupare islamistă, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean.

"Am trimis instrucţiuni foarte clare la Alger, ambasadei noastre, ca noi să suportăm toate costurile. Este posibil ca în anumite situaţii, fiind vorba de mai mulţi muncitori de diferite naţionalităţi, companiile să dorească neapărat să îşi asume costurile. Asta să fie ultima problemă; important este să se întoarcă cu bine acasă", a afirmat Titus Corlăţean, la sediul MAE.

Patru cetăţeni români, angajaţi ai unei companii multinaţionale, au fost salvaţi, iar unul şi-a pierdut viaţa.

"Cel de-al patrulea cetăţean (a cărui salvare a fost anunţată sâmbătă - n.r.), spuneam că aşteptăm în continuare ultimele date, ca să putem să acţionăm şi sper să avem cât mai curând posibil şi contactul direct şi confirmarea, ca să putem să facem toate procedurile, să acordăm sprijinul consular pentru repatriere", a spus Corlăţean, potrivit Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639868-02-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray