2020-07-07 03:23

Traian Băsescu i-a cerut lui Nicolas Sarkozy "să încerce să oprească" expulzările romilor

 |  19:34
Traian Băsescu i-a cerut lui Nicolas Sarkozy "să încerce să oprească" expulzările romilor

Preşedinteleromân, Traian Băsescu, a declarat miercuri că i-a cerut omologului său francez,Nicolas Sarkozy, în timpul Consiliului european de joi, "să încerce să oprească"expulzările romilor români, dar a adăugat că nu a primit nici un "răspunsclar".

"Da,i-am cerut preşedintelui Sarkozy să încerce să oprească procesul deexpulzări", în timpul ultimului Consiliu european, a declarat Băsescu încadrul unei întrevederi cu presa străină, la Bucureşti.

"Răspunsulnu a fost clar, dar vom discuta despre acest lucru când ne vom vedea. Trebuiesă avem o întrevedere în săptămânile care urmează", a adăugat el,precizând că nu a fost fixată o dată.

"Repatrierilenu sunt decât o soluţie de moment" şi nu pe termen lung, a subliniatpreşedintele român.

Întrebatdespre tonalitatea discuţiilor cu Nicolas Sarkozy după o serie de fotografiicare îi arătau pe cei doi lideri gesticulând în timpul Consiliului european,Băsescu a insistat asupra prieteniei pe care o are cu preşedintele francez.

"Amavut o discuţie extrem de amicală. Probabil că amândoi gesticulăm mult atuncicând vorbim", a glumit el.

"Amconvenit să găsim soluţii la problema romilor nomazi", a continuat el.

"Româniava apăra întotdeauna dreptul romilor de a circula liber în Europa. Aceştia suntcetăţeni europeni şi, atât timp cât nu există dovezi că au încălcat legea,trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi ca fiecare cetăţean european",potrivit preşedintelui român.

Relaţiiledintre România şi Franţa sunt tensionate după înăsprirea politicii francezefaţă de romii din Europa de Est, la sfârşitul lui iulie, care s-a tradus prindesfiinţarea accelerată a taberelor şi repatrierea a sute de romi în România şiBulgaria.

După o seriede schimburi de replici, cele două ţări au decis la 9 septembrie să "punăcapăt polemicii sterile" şi să coopereze mai bine pentru ameliorareacondiţiilor de viaţă ale acestei minorităţi.

Conform luiBăsescu, "dintre cei 1,5 milioane de romi care trăiesc în România, unmilion sunt integraţi", inclusiv pe scena politică, iar "500.000 nusunt încă".

Printreaceştia Băsescu i-a invocat pe "romii nomazi" care se deplaseazăinclusiv în România, chiar dacă majoritatea membrilor acestei minorităţi sunt sedentarizaţi.

Statisticilediferă privind numărul romilor români, recensământul menţionând 530.000, întimp ce organizaţiile neguvernamentale evocă 2,5 milioane şi subliniază cănumeroşi romi nu se declară ca atare de teama discriminărilor.

Băsescu ainsistat asupra faptului că România încearcă să amelioreze accesul la educaţiepentru membrii acestei minorităţi, amintind că le-au fost rezervate locuri înuniversităţi pentru a creşte rata celor cu studii superioare.

El aapreciat că un mecanism european trebuie pus la punct pentru a ajutamunicipalităţile în care se ridică tabere de romi, fie în străinătate, fie înRomânia. Municipalităţile vor putea astfel să favorizeze accesul la aducaţie alcopiilor şi accesul la piaţa muncii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz