2020-08-10 12:04

Trei salve pentru Iurie Darie

 |  18:50
Trei salve pentru Iurie Darie

Actorul Iurie Darie a fost înmormântat duminică, 11 noiembrie, la ora 16.00, cu onoruri militare, la Cimitirul Sfânta Vineri din Capitală.  Slujba a fost oficiatăde cinci preoţi, în faţa capelei cimitirului, fiind prezente aproximativ 500 de persoane.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a arătat că îl cunoaşte pe Iurie Darie de când acesta s-a refugiat în România din Basarabia, în anii '45-'46. “Am fost colegi de liceu”, a spus regizorul, adăugând că se bucură că actorul a rămas în memoria oamenilor şi că au venit atât de mulţi să îşi ia adio de la el. Şi Florin Piersic a venit să îşi ia la revedere de la Iurie Darie, spunând că va sta doar puţin, fiindcă trebuie să plece la Petroşani, unde joacă într-o piesă. “Am venit la Iurie Darie pentru că el a fost şi va rămâne un model pentru mine. Iura a fost un om cu O mare şi un artist cu A mare. Visam să ajung şi eu ca el. Niciodată nu am reuşit. El era cel mai frumos actor al românilor”, a afirmat emoţionat Florin Piersic.

De Iurie Darie şi-a adus aminte şi Ion Dichiseanu, care spunea despre actor că a fost “un om cu majuscule”, şi Geo Saizescu, care a spus că a fost prieten şi coleg cu Iurie Darie. La finalul slujbei, Anca Pandrea şi-a luat la revedere de la Iurie Darie, spunând doar că îl iubeşte, iar Sergiu Nicolaescu a spus: “La revedere, bunul meu prieten, nici o grijă, nu eşti singur”.

Regimentul 30 gardă “Mihai Viteazul” a tras trei salve în timpul înmormântării lui Iurie Darie. Actorul Iurie Darie a murit vineri seară, după o lungă suferinţă.

Născut la 14 martie 1929, Iurie Darie a absolvit în 1952 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. A debutat în cinematografie în 1953 alături de Marga Barbu şi Liviu Ciulei cu “Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negrean, pentru ca ulterior să fie distribuit în peste 40 de producţii. Calităţile sale actoriceşti extraordinare l-au determinat pe Radu Beligan să-l coopteze în trupa de actori care va da faima Teatrului de Comedie din Bucureşti. A jucat alături de mari actori ai scenei româneşti - Marin Moraru, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Vasilica Tastaman, Silviu Stănculescu, Stela Popescu. La 1 iunie 2012, Iurie Darie a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, în centrul istoric al Capitalei, precum şi “Placheta Bucureştiului” din partea primarului general Sorin Oprescu, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga activitate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639582-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz