2020-05-31 21:14

Un american condamnat la moarte pe baza unor fire de păr care nu îi aparţineau

 |  14:43
Un american condamnat la moarte pe baza unor fire de păr care nu îi aparţineau

Rezultateleexpertizei unor fire de păr au făcut lumină într-un caz în care autorităţiledin Texas au condamnat la moarte, în 1990, un bărbat nevinovat, pedeapsăexecutată zece ani mai târziu, testele arătând că acestea nu erau alebărbatului, potrivit AFP.

Potrivitziarului "Texas Observer", testele ADN "îl exclud pe ClaudeJones ca fiind proprietarul firelor de păr studiate", aşa cum aratăreprezentanţii laboratorului Mytotyping Technologies. Aceştia precizează căfirele de păr aparţineau victimei, un comeriant ucis în 1989.

Atunci cândClaude Jones a fost condamnat la moarte, analiza la microscop a firelor de păra dus la stabilirea unei comparaţii satisfăcătoare cu cel al lui Claude Jones,aceasta fiind considerată dovada că el era prezent la locul crimei.

Jones, care aispăşit pedeapsa pentru crima unui alt deţinut, a susţinut în permanenţă că elaştepta în maşină în timp ce un alt bărbat a comis crima.

Acesta a fostelementul-cheie pe baza căruia s-a stabilit că Jones a fost prezent la loculcrimei şi pe care procurorii şi-au construit acuzarea, iar toate apelurile şiacţiunile de recurs făcute de el au fost ulterior respinse.

Câţiva ani maitârziu, practica analizei firelor de păr la microscop a fost abandonată, findconsiderată învechită şi neconcludentă.

"În ajunulexecutării sale, în decembrie 2000, Claude Jones a cerut un test ADN pe acelefire de păr. Guvernatorul de atunci al Texasului, George W. Bush, arefuzat", scrie "Texas Observer".

Potrivitpublicaţiei, el arăta că rezultatele testelor "nu îl disculpă pe ClaudeJones", pentru că nu îl implică pe complicele său, care în schimbul uneipedepse reduse l-a desemnat drept autorul crimei la procesul din 1990.

"Dar părulera singura probă potrivit căreia Claude Jones era la locul crimei, deci dacătestele nu îl dezvinovăţesc, acest lucru ridică serioase semne de întrebare cuprivire la vina sa", adaugă publicaţia citată.

Un alt cazreferitor tot la executarea unui nevinovat este în prezent analizat de cătrejustiţia texană. În acest caz, un tânăr a fost condamnat la moarte pentru căşi-a dat foc la casă, iar în urma incendiului cele trei fiice ale sale aumurit. Evoluţia ştiinţei a arătat, şi în acest caz, că experţii au spus atuncieronat că a fost vorba de un incendiu criminal.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine