2020-02-28 14:42

Un bloc de gheaţă de dimensiunea Bucureştiului s-a desprins de Groenlanda

 |  13:28
Un bloc de gheaţă de dimensiunea Bucureştiului s-a desprins de Groenlanda

Unimens bloc de gheaţă, de patru ori cât insula Manhattan, s-a desprins dintr-ungheţar din nordul Groenlandei, la aproximativ 1.000 de kilometri sud de PolulNord, a anunţat o universitate americană, citată de AFP.

Potrivitlui Andreas Muenchow, de la universitatea din Delaware (est), Arctica nu a maipierdut o astfel de masă de gheaţă din 1962.

Imaginilesurprinse de sateliţii NASA arată că gheţarul Petermann, care măsura 70 de kilometriîn lungime, s-a redus cu aproximativ un sfert odată cu desprinderea blocului degheaţă, a cărui suprafaţă este de cel puţin 260 de kilometri pătraţi,subliniază cercetătorul într-un comunicat.

Apadulce conţinută de aisberg ar putea "alimenta toată reţeaua publică de apăpotabilă americană timp de 120 de zile", afirmă el.

Calotaglaciară a Groenlandei, cel mai mare rezervor de apă dulce din emisferanordică, s-a topit într-un ritm alarmant în ultimii ani, sub efectul încălziriiclimatice, potrivit unui raport al Consiliului arctic publicat la sfârşitul lui2009.

Vitezade topire a gheţarilor din Groenlanda afectează direct nivelul apelor oceanice,care se ridică în prezent cu trei mililmetri pe an.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine