2020-02-26 19:20

Un consorţiu francez construieşte un nou sarcofag la Cernobîl

 |  18:36

Un consorţiufrancez, Novarka, realizează un nou sarcofag la Cernobîl, cu scopul reduceriiameninţării unor scurgeri radioactive, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt alcentralei nucleare, unde, în 1986, a avut loc un accident.

Muncitorii,care au început lucrările la sfârşitul lui august, lucrează în prezent lacrearea unei platforme de cale ferată, cu ajutorul căreia va fi deplasatsarcofagul, pentru a acoperi şapa de beton existentă, a declarat purtătorul decuvânt, Maia Rudenko.

"Aceastaeste o primă operaţiune de anvergură, realizată de Novarka în cadrul acestuiproiect", a precizat ea.

Autorităţileucrainene au asigurat, în perioada 2007-2010, lucrările de curăţare şi demolarea structurilor existente pe terenul de construcţie, a precizat Rudenko.

Centralanucleară de la Cernobîl, aflată la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, afost teatrul celei mai importante catastrofe nucleare din istorie. Reactorul 4al centralei ucrainene a explodat în aprilie 1986, contaminând o bună parte aEuropei, dar în special Ucraina, Belarus şi Rusia.

Rămăşiţelereactorului la care s-a produs accidentul au fost acoperite, în 1986, cu o şapăde beton, dar această instalaţie, care a fost construită în grabă, estefisurată şi nu poate fi considerată sigură.

Consorţiulformat de societăţile franceze Bouygues şi Vinci a câştigat, în 2007, olicitaţie pentru construirea unui nou sarcofag etanş, finanţat de un fondinternaţional, administrat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare (BERD).

Această nouăincintă de izolare, cu o înălţime de 108 metri şi o greutate de 20.000 de tone,va fi asamblată pe un teren din apropierea reactorului. Ulterior, aceasta va fiîmpinsă deasupra vechii şape.

Valoareaşantierului se va ridica la 870 de milioane de euro, potrvit ultimelor evaluăriale Guvernului ucrainean.

În prezent armai fi nevoie de aproximativ 550 de milioane de euro, a anunţat joivicepremierul Andri Kliuşev, la Cernobîl.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-12-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine