2019-10-16 20:07

UN CUTREMUR CATASTROFAL VA VENI DUPA 2040

 |  11:47
UN CUTREMUR CATASTROFAL VA VENI DUPA 2040

Directorul Institutului Naţionalpentru Fizica Pământului, prof. Gheorghe Mărmureanu, spune într-un interviupentru NewsIn că în România nu se vor înregistra cutremure mari, de peste 7grade pe Richter, până în 2040, şi că primul de o asemenea magnitudine vaafecta doar 25-30% din Capitală, transmite Realitatea.net.

Reporter: Cândanume, în ce interval ar trebui să ne aşteptăm la un cutremur de minimum 7grade?Gheorghe Mărmureanu: Cutremurelemari nu sunt periodice, acesta este un lucru foarte important, pentru că, dacăar fi periodice, atunci seismologia nu ar mai fi ştiinţă. Apoi, nu ştiu câtelucruri în natură sunt periodice. Cutremure mari au fost în 1738, 1802, 1838,1940...Deci sunt 102 diferenţă de laultimul. După aceea, a urmat cel din 1977. Ce urmează acum? Ştiu sigur căurmează un cutremur de mare adâncime. Şi, făcând o analiză istorică - noi defapt avem analize pentru 600 de , publicate laAcademie, avem anumite rezultate, şi noi vedem că un cutremur catastrofal, depeste 7 grade, de 7,1, 7,2, 7,3 grade, nu poate fi mai devreme de 2040-2060,deci în perioada asta. E vorba despre o fereastră de circa 18-20 . Deci atunci putea discuta de un cutremurcatastrofal. Desigur, vedem frecvent cutremure mai mici sau mari, dar care nusunt catastrofale, care nu produc pierderi de vieţi omeneşti şi nici pierderimateriale. Analiza asta nu este o predicţie, nu e ceva fix. Este o analiză.Interesant este altceva, anume faptul că acest cutremur va fi foarte, foarteadânc. Cutremurele foarte adânci din Vrancea, atunci când se produc,canalizează energia principală, 78%, către nord-est, adică în Moldova românească,Republica Moldova, Ucraina, până la Moscova. Aşa cum s-a întâmplat întotdeauna,şi în 1802, şi în 1940. La cel din 1940, de exemplu, a fost foarte afectatăBasarabia de atunci, dar şi Odessa,care practic a fost distrusă.

Există nişte alternanţe, când lucrează foarte puternic Africa,când lucrează foarte puternic Indo-Australia (care au grad ridicat deseismicitate - n.r.). Australiaşi Indiaau fost foarte puternice după 1940 şi ceva, ele sunt şi acum, dar văd căseismele mari se întâmplă acolo, în jurul Japoniei, în Filipine, în Indonezia.În acea zonă au avut loc cutremure extrem de mari, cum a fost cel de 9,4 gradedin Sumatra, unul dintre cele mai mari cutremure din lume, apoi cel din Chile, de 8,3grade. Şi, probabil, vor mai fi multe cutremure în acea zonă, pentru că aceastăacţiune durează până în 2020-2023.

R.: Din informaţiile dumneavoastră,care credeţi că ar fi consecinţele repetării unui seism comparabil cu cel din 4martie 1977? Există riscul de a suferi pagube umane şi materiale la fel deînsemnate? G.M.: Nu ştiu asta, darvă spun altceva. Acest cutremur, care va fi după 2040, dacă va fi - deşi eu măîndoiesc, pentru că în 1986 a fost un cutremur de adâncime, dar nu atât demare, dar totuşi a descărcat cu ceva zona Vrancea -, va afecta în primul rândacea zonă, iar Bucureştiul va fi foarte puţin afectat, în proporţie de 25-30%,nu mai mare. Deci va fi departe de ce a fost în 1977, deci nu va fi cuconsecinţe de tipul celui din 1977. Dar până atunci este multă apă de trecutprin Dâmboviţa.

R.: Un inventator român a creat cabinaanti-cutremur, un soi de cutie blindată care se instalează în locuinţă şiserveşte drept loc de refugiu. Cum puteţi comenta utilitatea acesteia?G.M.: Ştiu povestea. Dânsul îmi cere să-i transmit semnalul acela seismic, caredeocamdată nu este al meu, ci este al ţării, al Institutului. Dânsul a făcut ocabină care costă până la 5.000-6.000 de euro. Păi dacă este aşa, mai bineconstruia o altă casă. Pentru că acea cabină este de o singură persoană. Dar cefaci dacă ai o familie de 5, 7, 8 persoane? Ce faci cu copiii, cu mama, cumătuşa? Este foarte scump, ar costa 42.000-50.000 euro să ai cabine pentrutoată familia. Nu ştiu cât de utilă este cabina. În acea cabină încape unsingur om, dar cu restul ce faci? Şi să ai câte o cabină pentru fiecare, arînsemna să ocupi toată casa cu cabinele acelea. Dânsul a vrut să o foloseascăpentru acele vârtejuri mari din SUA. Singura soluţie şi cea mai valabilă estesă îţi faci o casă rezistentă, ca lumea cum se spune. Să o proiecteze şi să oexecute cum trebuie. Şi sunt case foarte bine făcute şi în Bucureşti. Problemase pune însă la casele vechi, din secolele XVIII-XIX, din partea centrală aCapitalei. Acolo sunt nişte probleme, pentru că aceste case au peste 150 şichiar 200 de ani, vă daţi seama că este o problemă.

R.: Când vom avea o hartă seismică aCapitalei?G. M.: Noi încercăm acum să facem un Comitet naţional, prin care să avizăm şisă atestăm construcţia unei clădiri, a unui bloc, ţinând cont de toatedetaliile. De asemenea, săptămâna viitoare va apărea pe piaţă o carte, laEditura Tehnopress, legată de activitatea de microzonare seismică a Capitalei,în care sunt patru hărţi şi, în funcţie de coordonatele punctului în care vreţisă construiţi casa, veţi găsi acolo acceleraţia de proiectare, detalii desprevibraţia terenului, care trebuie fie diferită de cea a structurii, iar în finalaveţi şi o hartă cu activitatea seismică pe toate zonele din Bucureşti. Este olucrare la care am lucrat încă din 2002, deci de aproape opt ani. Cartea va fitradusă, probabil, şi în limba engleză, pentru că este foarte solicitată.Numele cărţii este "Evaluarea hazardului seismic local (microzonare)pentru zona metropolitană Bucureşti. Hărţi de hazard seismic local înacceleraţie, de fundamentare şi intensităţi", iar ca autori, GheorgheMărmureanu, Carmen Ciocan şi fiul meu, Alexandru Mărmureanu. Are 500 de paginişi este plătită Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-12-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray