2020-04-08 10:03

UNGARIA CERE AUTONOMIE TERITORIALA PENTRU MAGHIARII DIN ROMANIA

 |  08:46
UNGARIA CERE AUTONOMIE TERITORIALA PENTRU MAGHIARII DIN ROMANIA

Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a declarat, vineri,la Tuşnad, că este vorba despre forme de autonomie care respectă constituţiaşi normele europene, transmite Realitatea.net. "Dacă nu am considerape maghiarii din Bazinul Carpatic sau pe cei care trăiesc în vest parteintegrantă a naţiunii, ar însemna că am ciunti naţiunea", a afirmat Semjen Zsolt.

Vicepremierul ungar SemjenZsolt a declarat, vineri, la Tuşnad, că Ungaria vrea pentrumaghiarii din diasporă autonomie culturală, iar pentru cei care trăiesc maimulţi într-un loc autonomie teritorială, subliniind că e vorba despre forme deautonomie care respectă constituţia şi normele europene."Aşa cum prin legea cetăţeniei nu cerem ceva ce în alte ţări nuexistă, la fel în privinţa problemei autonomiei nu cerem ceva ce în alte ţăridin UE nu s-ar fi materializat. Vorbim de forme de autonomie existente şieficiente din UE, în limitele constituţionale. Pentru maghiarii din diasporăasta înseamnă autonomie culturală şi formele ei diferite, iar pentru maghiariicare trăiesc mai mulţi într-un loc, autonomia teritorială.Dacă la alte naţiuni se poate, şi la noi trebuie să se poată, sublinez, înlimitele constituţionale şi cu respectarea normelor europene", a afirmatvicepremierul ungar, transmite corespondentul NewsIn.

Legat de poziţia Slovacieiîn privinţa drepturilor maghiarilor acordate de statul ungar, respectiv Legeacetăţeniei, Semjen a spus că: "Nu ne vom mai supune interesele naţiuniinoastre bazate pe drepturile omului de dragul politicii interne a alteiţări".Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a explicat vineri, la Tuşnad Băi ce înseamnălegea cetăţeniei maghiare, cum se poate obţine precum şi motivul pentru grabacu care acesta a fost votată, afirmând că a fost momentul prielnic, deoarece"datorită înţelepciunii domnului preşedinte Băsescu, înţelepciuniidomnului preşedinte Tadic, (...), dintre ţările care ne înconjoară, doarSlovacia a atacat legea cetăţeniei.Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a explicat, cu ocazia şedinţei deschise aConsiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, în cadrul Taberei de Vară"Tusvanyos", că naţiunea maghiară "stă pe treipicioare": maghiarii din ţara mamă, maghiarii din Bazinul Carpatic şimaghiarii emigraţi în vest. "Oricare dintre acestetrei picioare s-ar rupe, naţiunea s-ar răsturna. De aceea,sensul şi scopul statului maghiar este creşterea nivelul de trai al maghiarilorşi dăinuirea naţiunii", a afirmat Semjen.

Potrivit vicepremierului,convingerea guvernului ungar este că trebuie să fie "guvernul tuturormaghiarilor, deoarece există o singură naţiune maghiară.""Dacă nu am considera pe maghiarii din Bazinul Carpatic sau pe cei caretrăiesc în vest parte integrantă a naţiunii, ar însemna că am ciuntinaţiunea", a afirmat Semjen Zsolt.

Vicepremierul Ungarieisusţine că pentru dăinuirea naţiunii are o importanţă majoră cetăţeniamaghiară. Vicepremierul ungar a explicat, totodată şi faptul că cetăţeniamaghiară poate fi solicitată, începând de 1 ianuarie 2011, de către toţi carepot dovedi că strămoşii lor au avut cândva cetăţenie maghiară şi vorbesc limbamaghiară. Semjen a făcut referire şi la ceangăi, care, probabil, nu vor puteasă dovedească cu documente originea, însă, conform istoriei, au avut strămoşicare au locuit pe teritoriul Ungariei Mari şi vorbesc maghiara, deci şi ei potdobândi cetăţenia maghiară.

Potrivit vicepremieruluiungar, legea cetăţeniei ungare urmează legea cetăţeniei române şi, dacă Româniapoate să emită lunar 10.000 de paşapoarte şi românilor din Moldova, atunci şiUngaria poate să facă acest lucru, mai ales că maghiarii din România sauSlovacia sunt parte a Uniunii Europene. Semjen a afirmat că, dacă România,Slovacia şi Serbia şi-au extins cetăţenia asupra românilor, slovacilor şisârbilor care trăiesc în alte ţări atunci şi Ugaria poate să acorde cetăţenieacelor persoane care solicită.

VicepreşedinteleParlamentului European Tokes Laszlo a comparat, la Tuşnad, Secuimea cuKosovo şi Catalunia şi spune că maghiarii ar trebui să iasă în stradă pentrua-şi obţine dreptul la autonomie.

Sâmbătă la Tuşnad ar urmasă ajungă şi preşedintele Traian Băsescu, dar şi premierul maghiar Orban Viktor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine