2020-04-10 06:47

Vasile Blaga: Poliţiştii trebuie să-şi facă datoria, pentru că altfel vor suporta rigorile legii

 |  12:59
Vasile Blaga: Poliţiştii trebuie să-şi facă datoria, pentru că altfel vor suporta rigorile legii

MinistrulAdministraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, vineri dimineaţă, căliderii sindicali care au anunţat protestele poliţiştilor nu cunosc Statutulpoliţiştilor şi a afirmat că aceştia trebuie să-şi facă datoria, pentru căaltfel vor suporta rigorile legii.

"Amvăzut unele poziţii ale unor lideri sindicali. Eu le spun un lucru foarte clar:unii dintre ei, şi asta mă doare, nu cunosc Statutul Poliţistului. Eu lerecomand să citească cu foarte multă atenţie Statutul Poliţistului, pentru căaici nu putem vorbi nici de grevă, nici de 75 la sută, nici de 25 la sută. Eitrebuie să-şi facă datoria, pentru că altfel vor suporta rigorile legii",a declarat Vasile Blaga.

El a ţinutsă precizeze că MAI respectă "întru totul", în cazul unor conflictede muncă, respectarea legii.

PreşedinteleSindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Constractual (SNPPC),Marian Gruia, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că poliţiştiiîşi reduc activitatea, începând de luni nu mai participă la audieri în dosarelepenale, nu mai dau amenzi, nu mai dirijează circulaţia, pentru că sunt plătiţidoar 75 la sută, astfel că îşi vor limita activitatea la 75 la sută.

"Din 20septembrie anumite activităţi vor fi reduse. Poliţiştii vor merge în teren, darvor sta în puncte fixe, nu vor acţiona decât la apelurile de urgenţă 112.Poliţia rutieră nu va mai dirija circulaţia, nu va mai da amenzi, ci doaravertismente, nu vor mai face audieri în dosarele penale. Protestul nostru estesimilar cu cel al magistraţilor. Avertizăm autorităţile să nu facă presiuni laadresa noastră că s-ar putea să se trezească cu o revoltă fără precedent",a spus Gruia.

În replică,Inspectoratul General al Poliţiei Române a spus că serviciul poliţienesc arecaracter permanent şi obligatoriu, poliţistului îi este interzis să declare sausă participe la greve, iar nemulţumirile şi le pot exprima în timpul liber,conform prevederilor legale.

"ConducereaPoliţiei Române, atât la nivel central, cât şi la nivel local se află într-unpermanent dialog cu organizaţiile sindicale reprezentative. Activitateapoliţistului este strict reglementată de către prevederile Legii 218/2002privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, ale Legii 360/2002 privindStatutul poliţistului şi ale HG 991/2005 privind aprobarea Codului de Etică şiDeontologie a Poliţistului", se arată într-un comunicat de joi al IGPR.

Aceste actenormative prevăd faptul că serviciul poliţienesc are caracter permanent şiobligatoriu, iar poliţistului îi este interzis să declare sau să participe lagreve, explică Poliţia Română.

"Deasemenea, poliţistul are datoria de a răspunde la orice solicitare privindexercitarea profesiei, să se sesizeze despre orice încălcare a legii, avândobligaţia să intervină cu promptitudine pentru soluţionarea acesteia, înconformitate cu prerogativele specifice funcţiei publice pe care o deţine.Poliţiştii îşi pot exprima nemulţumirile, în timpul liber, conform prevederilorlegale în vigoare", subliniază sursa citată.

IGPR sedeclară în continuare suntem deschis la orice formă de dialog şi analiză,pentru ca împreună cu organizaţiile sindicale şi organizaţia profesională săgăsească cele mai bune soluţii.

Ulterior,"Pro Lex" a recomandat membrilor săi să nu mai efectueze oresuplimentare, fără dispoziţia scrisă a şefului unităţii, şi să nu maicontribuie financiar la acoperirea deficitului de logistică a structurii depoliţie la care sunt angajaţi şi ameninţă cu proteste dacă se recurge laconcediu fără plată.

Efecteleacestor măsuri vor fi vizibile, deoarece poliţiştii lucrează şi 200 de oresuplimentare lunar şi contribuie cu importante sume de bani din salariu pentruîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a comunicat, joi, Sindicatul Naţional alPoliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex".

"«ProLex» nu îndeamnă poliţiştii la nemuncă, întrucât o astfel de formă de protesteste nelegală şi afectează climatul de siguranţă publică, deşi starea materialăîn care se află poliţiştii ar justifica o astfel de reacţie", potrivitcomunicatului.

"ProLex" va organiza şi participa la acţiuni de protest autorizate, dacăpoliţiştii vor fi trimişi în concediu fǎrǎ platǎ, dacă nu se respectăangajamentele în ceea ce priveşte reorganizarea Ministerului Administraţiei şiInternelor, având ca efect disponibilizarea poliţiştilor, sau dacă se menţinemǎsure de reducere a veniturilor cu 25 la sută şi în 2011.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-09-15Parerea ta...

TONI71
17 Sep 2010

De cand un VAMES-lincu vasile, se ocupa de soarta politistilor? Mai fratilor este un impostor si un infractor de drept comun! Nu va lasati condusi de un vames corupt! Nu-si vede decat interesele proprii!!! Cat despre VASILE BLAGA... tot un vames!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine