2020-08-10 12:11

Vatican: majordomul Papei, arestat pentru divulgarea de informaţii secrete

 |  19:03
Vatican: majordomul Papei, arestat pentru divulgarea de informaţii secrete

Vaticanul a confirmat oficial sâmbătă arestarea majordomului Papei Benedict al XVI-lea, Paolo Gabriele, unul dintre presupuşii responsabili pentru scurgerile de informaţii confidenţiale.

“Confirm că persoana arestată miercuri pentru posesie ilegală de documente confidenţiale, găsite la domiciliul său de la Vatican, este Paolo Gabriele, care rămâne încarcerat”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, preotul Federico Lombardi.

Mass-media italiană a anunţat încă de vineri că majordomul Papei este cel care a divulgat informaţiile secrete care au iritat în ultimele luni Vaticanul şi ierarhia catolică.

Jandarmeria Vaticanului l-a arestat miercuri pe Paolo Gabriele, la o lună după constituirea unei comisii de anchetă compusă din trei cardinali, însărcinată cu identificarea celor care au divulgat informaţii confidenţiale. Acestă comisie a fost creată după ce un post de televiziune italian a publicat scrisori pe care actualul nunţiu (ambasador) al Vaticanului în SUA şi fost secretar general al Guvernoratului Cetăţii Vaticanului, Carlo Vigano, le-a trimis Papei şi în care vorbeşte despre “corupţia, lentoarea şi proasta gestiune” din administraţia Sfântului Scaun.

Paolo Gabriele, în vârstă de 46 de ani, era majordonul Papei Benedict al XVI-lea din anul 2006, fiind unul dintre oamenii săi de încredere şi una dintre puţinele persoane care se aflau în contact direct cu Papa.

În cursul zilei de joi, preşedintele Institutului pentru Lucrări Religioase (IOR), cunoscut şi ca Banca Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, şi-a prezentat demisia. Biroul de presă al Vaticanului a declarat că Consiliul de Administraţie al Băncii i-a dat un vot de neîncredere pentru că “nu şi-a îndeplinit obligaţii profesionale de primă importanţă”. Dar presa italiană consideră că adevăratele motive ael demisiei sale forţate sunt legate de disensiunile pe care le-a avut cu cardinalul Tarcisio Bertone cu privire la numeroase dosare care vizau interesele financiare ale Sfântului Scaun în Italia sau de faptul că Gotti Tedeschi ar fi divulgat şi el unele documente.

Sâmbăta trecută a fost publicată în Italia o carte şoc intitulată 'Sua Santita'(Sanctitatea Sa), în care sunt reproduse zeci de faxuri ultrasecrete care erau destinate Papei sau despre care Papa ştia. Aceste documente care au ajuns la autorul cărţii, ziaristul Gianluigi Nuzzi, relatează numeroase intrigi din interiorul Vaticanului, cum ar fi dezbaterile despre situaţia sa financiară, scandalurile sexuale în care sunt implicaţi unii preoţi, sau negocierile cu integriştii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639564-02-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz