2020-02-25 09:28

Viceprimarul din Baia Mare: “Sarkozy mi-a furat ideea cu romii”

 |  12:47
Viceprimarul din Baia Mare: “Sarkozy mi-a furat ideea cu romii”

MirceaDolha, viceprimarul oraşului Baia Mare, doreşte ca romii veniţi din alte comuneale judeţului Maramureş să revină în localităţile de origine, spunând în glumăcă preşedintele francez Nicolas Sarkozy i-a furat ideea, conform unui interviuacordat publicaţiei franceze La Voix du Nord.

"Problemaromilor a început în anii 1970, pe vremea lui Ceauşescu, când au fost aduşiforţat în cartierul Vasile Alecsandri, în sudul oraşului Baia Mare. Romii audevastat toate apartamentele, aducând animale, câini şi chiar cai. Cultura loreste diferită. Ţin foarte mult la libertate. Dar, pentru unii dintre ei,libertatea înseamnă ignorarea legii", afirmă Mircea Dolha.

"În1990, după înlăturarea lui Ceauşescu, aceste blocuri au fost abandonate sauvândute la preţuri foarte mici. De atunci, ţiganii - noi preferăm să le spunemţigani pentru a se deosebi de români - s-au instalat în apropiere şi auconstruit o tabără ilegală la Craica. Din punctul meu de vedere, autorităţilede la acea vreme nu au intervenit suficient de ferm. Situaţia s-a înrăutăţit,iar metodele de incluziune socială nu au fost aplicate ", subliniazăDolha.

"Nuprimim niciun ajutor de la stat şi nu avem suficiente mijloace pentru a le găsiadăposturi şi locuri de muncă. Am aplicat programul ICO 2010 (ICO - incluziune,proprietate, ordine). (...) Ţiganii care au venit din alte comune ale judeţuluiMaramureş trebuie să plece în localităţile de origine. De fapt, Nicolas Sarkozymi-a furat ideea"", glumeşte Mircea Dolha, subliniind că există olege care prevede demolarea imediată a oricărei construcţii ilegale.

"Nu îivom putea obliga să plece, dar nu îşi vor mai găsi adăposturi. Din primăvară vorexista autobuze gratuite pentru romii din Maramureş şi am ajuns la un acord cuCăile Ferate pentru a-i muta", subliniază Dolha.

"Amselecţionat 80 de familii, în care munceşte cel puţin un membru şi ai cărorcopii doresc să meargă la şcoală. Le-am oferit locuinţe, îşi vor menţineproprietăţile şi vom reabilita imobilele în primăvară", explicăviceprimarul din Baia Mare.

Cu toateacestea, Mircea Dolha consideră că problema romilor este o problemă a UniuniiEuropene. "Din punctul meu de vedere, Franţa este un motor economic şi unmodel al democraţiei. Deci, ne aşteptăm ca Franţa să fie un model de incluziunesocială. Problema ţiganilor nu este a României, Bulgariei sau Slovaciei, cieste o problemă a tuturor, pentru că sunt cetăţeni europeni. A le oferi 300 deeuro adulţilor şi 150 de euro copiilor pentru a urca într-un avion este o glumăsinistră. Vor reveni, pentru că circulaţia este liberă în Europa, iar ţiganiiştiu că sunt bani de câştigat", crede Dolha, citat de La Voix du Nord.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-07-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine