2019-12-13 04:13

Vine o iarnă mai blândă decât normal, dar nu sunt excluse fenomenele extreme

 |  15:20
Vine o iarnă mai blândă decât normal, dar nu sunt excluse fenomenele extreme

Prognoza meteorologică sezonierăpentru intervalul noiembrie-ianuarie arată că vremea va fi mai blândă decâtmedia climatologică a acestei perioade, însă Administraţia Naţională deMeteorologie (ANM) nu exclude apariţia unor fenomene extreme în anumiteintervale de timp din această perioadă.

"Din ce vedem acum pe hărţi putem spune că ne aşteaptă o iarnă normală, chiar una maiblândă decât normală. Iată că acum putem contrazicecu argumente informaţiile apărute în spaţiul public în urmă cu mai bine de olună potrivit cărora ne aştepta cea mai grea iarnă din ultimii - nu ştiu - câţiani", a declarat, miercuri, directorul ANM, Ion Sandu, într-o conferinţăde presă.

Acesta nu a exclus însă posibilitatea ca în anumite perioade de timp şi în anumite zone să apară fenomene meteoextreme , arătând însă că acestea vor putea fi prognozate cu maximum 10 zileînainte de a se produce.

"Spun că va fi o iarnă normală, chiar mai blândă decât normal. Asta nuînseamnă că nu putem avea, într-o anumită zonă, o perioadă de o săptămână sauchiar mai mult cu minus 35 de grade saucu zăpadă de zeci de centimetri. Totul depinde de modul în care ceea cevedem acum pe hărţi se va distribui pe teritoriul ţării şi pe durata fiecăreiluni, lucru pe care ştiinţa nu-l poate prevedea momentan decât cu 10 zile înainte.Însă din ce vedem acum nu putem spune că ne aşteaptă o iarnă extremă şi maidegrabă una normală", a declarat şeful ANM.

Prognoza realizată de meteorologii români pe baza informaţiilor de laCentrul European de Prognoză şi dată publicităţii în conferinţa de presă aratăcă în luna noiembrie regimul termic va înregistra "valori apropiate"de normele climatologice lunare în majoritatea regiunilor României.

În centrul şi nordul ţării temperaturile medii lunare se pot situa chiarsub mediile multianuale pentru această perioadă. Precipitaţiile pot fi şi eleapropiate de normele climatologice, însă local în vestul, centrul şinord-vestul ţării pot cădea cantităţi de precipitaţii mai mari decât mediilemultianuale.

Situaţia arată aproximativ la fel şi pentru luna decembrie, temperaturilefiind aproximativ similare, chiar puţin mai mari decât media lunarămultianuală. Precipitaţiile vor fi şi ele apropiate de normal, cu excepţia unorzone din vest şi nord-vest unde cantitatea poate depăşi norma.

Şi în ianuarie 2011 regimul termic va fi în general peste media lunară,excepţie făcând nordul şi centrul ţării, unde temperaturile pot fi mai scăzute.Cantităţile de precipitaţii nu depăşesc valorile normale decât, posibil, învestul şi centrul ţării.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray