2020-04-05 15:13

Zeci de persoane protestează în Capitală faţă de proiectul Roşia Montană

 |  12:36
Zeci de persoane protestează în Capitală faţă de proiectul Roşia Montană

Aproximativ 50 de persoane s-au adunat, joi, în faţaHotelului Marriott din Capitală pentru a protesta faţă de proiectul companieiRoşia Montană Gold Corporation (RMGC) de exploatare minieră din zonalocalităţii Roşia Montană.

Prostestatarii susţin că acţiunea lor, care are loc înzona statuii Eroilor Pompieri, este organizată în contextul în care companiaRMGC organizează în interiorul Hotelului Marriott o confeirnţă în care câţiva"analişti independenţi" vor vorbi despre cum turismul şi agriculturase pot face doar după exploatarea cu ceanură, despre cum se vor oferi mii delocuri de muncă şi cum acest plan ar aduce României 19 miliarde de dolari.

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "SalvaţiBucureştiul", unul dintre organizatorii protestului, a declarat că lamiting sunt aşteptate circa 100 de persoane şi că numărul este redus din cauzăcă este o zi lucrătoare.

Protestatarii, printre care se află şi Mircea Toma şiRemus Cernea, sunt paşnici şi afişează mai multe pancarte cu texte pe carescrie: "Aurul românesc dispare, ceanura străină apare. Odată cu ea şi 270de km pătraţi de cimitire. Noi propunem varianta turistică. Cetăţene, tudecizi!", "Borbely şi Videanu degeaba aberează. Politicienii degeabaaberează. Istoria nu se negociază!", "Cinste roşienilor care se opun.Ei sunt stăpânii pământului străbun", "Noi vă dăm bani falşi depomană. Voi serviţi ceanură pentru Roşia Montană", "Orice lucru fals,îndeajuns repetat, devine adevăr de necontestat", "Galerii romane de2000 de ani, nu au echivalent în bani", "Patrimoniul, identitate,natură, contra publicitate pentru ceanură", "O conferinţă cupublicitate bună nu face adevărată o minciună", "Gold Corporation =Capitalism original pentru un traficant cu dosar penal" şi "BogdanBaltazar, analist financiar, un ideal pentru orice găinar, înainte de 1989securist iar acuma ceanurist".

De asemenea, protestatarii oferă de "băut" înmod simbolic, ceanură "după o reţetă tradiţională canadiană", care"se serveşte altora".

La protest participă mai multe asociaţii printre careSalvaţi Bucureştiul, Eco Civica, Asociaţia Bucureşti, Regeneration, AlianţaCivică, Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, Mai mult verde, etc.

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan,a declarat că în jurul orei 11.00 protestatarii vor să interpreteze o parodielegată de conferinţa organizată de RMGC în incinta hotelului Marriott. O tânărăa îmbrăcat o tunică neagră şi poartă o mască pe faţă, ea având pe piept şi pespate pancarte cu numele companiei Roşia Montană Gold Corporation. "Este oconferinţă cu opt aşa zişi specialişti care nu au nici în clin nici în mânecăcu expertiza. Sunt lobişti de profesie. Marea autoritate ştiinţifică este rectoral universităţii de la Alba Iulia, Moise Achim, deşi împotriva proiectuluiRoşia Montană sunt Academia Română şi ICOMOS, organism al UNESCO dar şiasociaţii precum Ad Astra a cercetărilor români din străinătate", a spusNicuşor Dan.

RMGC dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, dinMunţii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin carecompania estimează că va extrage 626.000 de uncii de aur pe an timp de cinciani de la inaugurarea minei. O uncie de aur este echivalentul a 28,3 grame.

Proiectul minier de la Roşia Montană, despre care sevorbeşte încă din anii '90, a generat numeroase controverse în România, celemai multe legate de impactul exploatării asupra mediului şi de conservareasiturilor arheologice din Munţii Apuseni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine