10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti

Pe 10 octombrie se sărbătorește, începând cu 2017, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, manifestare care are ca scop  încurajarea producţiei agricole naţionale care să ajungă mai ușor la consumatorii români.

„Prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”, se arată în  Legea 168/2017, cea care instituie această sărbătoare.

Iniţiativa legislativă privind sărbătoarea dedicată produselor românești pe data de 10 octombrie a aparținut unui grup de parlamentari Obiectivul este acela de încurajare a producţiei  agricole naţionale pentru consumatorii români, precum şi pentru cei ce deţin spaţii de vânzare (comercianţi), producătorul urmând să prezinte, cu prilejul acestei zile, produse autohtone de calitate.

De asemenea, se doreşte îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone şi de produse tradiţionale.

Cine se ocupă de organizare

Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi de către persoane fizice şi juridice, după cum se arată în Legea 168/2017.

Se pot organiza programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.  

Autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic, dar și  fonduri prin bugetele proprii, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Prima ediţie a Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti a fost organizată, în 2017 în Bucureşti, dar și în ţară.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...