11 septembrie 2001: Arabia Saudită a fost implicată în atacuri?

Un document FBI din 2016, declasificat sub presiunea familiilor victimelor, stabilește o legătură între un agent saudit și doi dintre cei 19 pirați care au deturnat zborurile pe 11 septembrie 2001.

Dintre cei 19 pirați care au deturnat patru avioane, dintre care 2 au fost aruncate în turnurile gemene ale World Trade Center, 15 erau cetățeni saudiți.

Noua notă declasificată subliniază legăturile dintre Omar al-Bayoumi, un agent saudit care avea resedinta în California, și doi pirati, Nawaf al- Hazmi și Khalid al-Mihdhar, cărora le-ar fi oferit asistență logistică.

Documentul, care se bazează pe interviuri realizate în 2009 și 2015, cu o sursă a cărei identitate este secretă, detaliază contactele lui Omar al-Bayoumi și întâlnirile cu Nawafal-Hazmi și Khalid al-Mihdhar, ambii ajungând în California în 2000, înainte de atacuri.

Potrivit documentului, numerele de telefon asociate cu sursa arată contactul cu o serie de persoane care i-au asistat pe Nawaf al-Hazmi și Khalid al-Mihdhar, inclusiv Omar al-Bayoumi și Fahad al-Thumairy.

Sursa a declarat FBI-ului că al-Bayoumi, dincolo de statutul său oficial de student, deține „un grad foarte înalt” la consulatul saudit.

Asistența Bayoumi către Hamzi și Midha a inclus traduceri, călătorii, cazare și finanțare”, potrivit notei. Soția sursei a spus că al-Bayoumi a vorbit adesea despre „jihad”, se precizează în document.

Nota stabilește, de asemenea, alte legături, prin întâlniri, conversații telefonice sau alte comunicări, între al-Bayoumi și Thumairy cu americano-yemenitul Anouar al-Aulaqi, propagandistul Al-Qaeda din Peninsula Arabică (Aqpa) ucis de dronele americane în Yemen în septembrie 2011.

Acesta a fost declasificat după presiunile exercitate asupra președintelui american Joe Biden de către familiile victimelor care dau în judecată Arabia Saudită pentru complicitate la organizarea atacurilor.

Monarhia petrolieră sunnită a negat întotdeauna orice implicare în atentatele din 11 septembrie 2001 și a fost eliminată de orice suspiciune de către o comisie de anchetă americană în 2004.

Jim Kreindler, unul dintre principalii avocați implicați în procesele familiilor victimelor împotriva Arabiei Saudite, a declarat că nota declasificată a validat punctul cheie cu privire la sprijinul guvernului saudit pentru deturnatori.

Odată cu această primă declasificare a documentelor, douăzeci de ani în care Arabia Saudită s-a bazat pe guvernul SUA pentru a-și acoperi rolul în 11 septembrie se apropie de sfârșit”, a spus Kreindler într-un comunicat.

Familiile așteaptă dovezi mai puternice, odată cu eliberarea documentelor desclasificate în continuare, așteptate în următoarele șase luni, în baza ordinului executiv emis la începutul lunii septembrie de Joe Biden.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...
recunoaștere facială

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi Rekognition

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi software-ul său de recunoaştere facială Rekognition, o tehnologie controversată din cauza riscurilor de discriminare, relatează AFP. Gigantul...