139 de ani de istorie Coca-Cola. Ce a însemnat pentru români
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Coca-Cola-masina.webp)
Pe 8 mai 2025, Coca-Cola împlinește 139 de ani de la apariție. Creată în Statele Unite în 1886, băutura care a început ca un simplu sirop de farmacie a ajuns astăzi unul dintre cele mai cunoscute produse din lume. Pentru români, brandul a fost mai mult decât o băutură, fiind considerat un simbol al libertății post-comuniste.
Coca-Cola a scris istorie
Lansată la sfârșitul secolului al XIX-lea, Coca-Cola a crescut odată cu extinderea economică a SUA. Începând cu anii 1900, băutura a fost distribuită pe scară largă în toate statele americane. În Europa, a ajuns odată cu armata americană, în Primul Război Mondial.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, compania a decis să furnizeze băutura oricărui soldat american, oriunde s-ar afla, la prețul de 5 cenți sticla.
Astfel, au fost înființate centre de îmbuteliere mobile în apropierea liniilor frontului, inclusiv în Franța, Italia și Germania. Acestea au fost construite la solicitarea generalului Dwight D. Eisenhower, pentru a menține moralul trupelor. Așa a început cu adevărat expansiunea Coca-Cola în Europa.
Pentru mulți, sticla de Cola a devenit un simbol al prezenței americane, fie ea economică, politică sau culturală.
După 1945, Coca-Cola s-a răspândit în toată lumea odată cu extinderea globală a capitalismului occidental. În multe țări, mai ales în cele aflate în reconstrucție sau în tranziție, apariția acesteia a fost asociată ideilor de progres și deschidere către Vest.
Simbolul libertății pentru românii anilor ’90
În România, Coca-Cola a intrat oficial pe piață în 1991, la doar doi ani după căderea regimului comunist. Până atunci, era o băutură aproape mitologică, cunoscută mai mult din filmele occidentale și din poveștile celor care călătoreau în străinătate. Odată cu apariția sa pe rafturi, Coca-Cola a fost percepută ca o dovadă concretă că lumea s-a schimbat.
Pentru românii proaspăt ieșiți din comunism, Cola a însemnat mai mult decât un suc. Era un simbol palpabil al libertății, al apartenenței la o lume modernă și deschisă.
Reclamele în limba engleză, ambalajul colorat și gustul concentrat al acestuia reprezentau un contrast puternic față de „tecuri”, Brifcor și siropuri cu sifon.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Imagine-de-Florin-Andreescu-din-cartea-Flashback-1-aparuta-la-editura-Ad-Libri.webp)
Sirop de Cola la TEC
Istoricul Cosmin Popa spunea într-un interviu că „pentru tinerii de atunci, Coca-Cola era o formă de modernitate îmbuteliată”. La începutul anilor ’90, imaginile cu oameni stând la coadă pentru a gusta prima Coca-Cola vândută legal în România au devenit reprezentative pentru deschiderea către vest.
Începând cu 2024, Coca-Cola se confruntă cu un val de boicoturi în mai multe țări, din cauza asocierii cu Israelul în conflictul din Palestina. Mișcarea BDS a inclus compania pe lista de boicot, acuzând-o de complicitate la încălcarea drepturilor palestinienilor.
De asemenea, în multe țări au avut loc proteste și apeluri la boicot, inclusiv în Regatul Unit, unde activiștii au criticat prezența companiei în așezările israeliene considerate ilegale conform dreptului internațional