182,7 milioane euro pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole. Cine sunt favorizații

Publicat: 07 oct. 2021, 15:10, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
182,7 milioane euro pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole. Cine sunt favorizații

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță fonduri de 182,7 milioane euro pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole, care vor putea să fie accesate prin intermediul submăsurii 4.2 din cadrul PNDR 2020. Formele asociative sunt cele mai favorizate, pentru că pot să primească finanțare nerambursabilă de până la 70%.

Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfășura în intervalul 8 octombrie 2021 –  7 ianuarie 2022. Alocarea financiară pentru această sesiune este de 182.777.722 de euro, din care 143.611.067 de euro sunt alocate pentru investiții de modernizare în procesarea/ marketingul produselor agricole și 39.166.655 de euro pentru investiții noi, extindere și modernizare în procesarea/ marketingul produselor agricole pentru plante proteaginoase.

Nemulțumire în industria alimentară

Jucătorii din industria alimentară s-au plâns de mai multe ori de faptul că nu sunt alocate fonduri pentru procesarea secundară. De exemplu, nu se pot realiza investiți în fabrici de pâine sau biscuiți, după cum ne-au declarat reprezentanții patronatului din industria de morărit și panificație Rompan.

În același timp, există nemuțumire și în ceea ce privește nivelul sprijinului financiar nerambursabil, firmele mici și formele asociative fiind avantajate.   

Cine primește finanțare nerambursabilă de până la 70%

Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și forme asociative și de 40% pentru alte întreprinderi. În cazul investițiilor colective, intensitatea sprijinului poate crește cu 20%, finanțarea nerambursabilă acordată prin PNDR fiind astfel de 70% din valoarea totală eligibilă a investitei

Toți cei interesați să beneficieze de fonduri europene pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole pot consulta gratuit Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia pe site-ul AFIR la secțiunea „Investiții PNDR”, în pagina submăsurii 4.2. Depunerea cererilor de finanțare se realizează on-line pe site-ul Agenției, până la data limită, 7 ianuarie 2022, ora 16.00.